Atık Yağlar Hakkında Bilgi

Atık Yağlar Hakkında Bilgi Atık Yağlar Hakkında Bilgi, Atık yağ nedir tanımı?, Atık yağlar ne için önemlidir?, Atık yağların çevreye ve canlı yaşamına zararları nelerdir?, Atık yağlar nereye gidiyor?, Atık yağ çeşitleri nelerdir?

Atık Yağlar Hakkında Bilgi

Atık yağlar, atık su arıtma tesislerinin yoğun ve hızlı bir şekilde kirlilik yükünü artırarak işletme maliyetini yükseltir. Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır. Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir.

Atık yağ nedir tanımı?

Atık yağlar, atık su arıtma tesislerinin yoğun ve hızlı bir şekilde kirlilik yükünü artırarak işletme maliyetini yükseltir. Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır. Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir.

Atık yağlar ne için önemlidir?

"BİTKİSEL ATIK YAĞ" NEDİR? Rafine sanayinden çıkan soap-stock'lara, tank dibi tortularına, yağlı topraklara, kullanılmış kızartmalık yağlara, çeşitli tesislerin yağ tutucularından çıkan yağlara ve kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağlara "bitkisel atık yağ" denilmektedir.

Atık yağların çevreye ve canlı yaşamına zararları nelerdir?

Bitkisel Atık Yağlarının Geri Dönüşümü Neden Gereklidir ve Neden Önemlidir? Atık yağların geri dönüştürülmesi ile birlikte suda yaşayan canlıları ve su kaynaklarını korumak mümkün hale gelir. Bu yağlar, güzel bir şekilde işlem görmezse sulara bulaşabilir. Bundan sonra göl ve denizlere kadar ulaşma imkanı vardır.

Atık yağlar nereye gidiyor?

Atık yağların toprağa dökülmesi veya bir şekilde toprağa ulaşması, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin kaybolmasına neden olur. Toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Toprak geçirimli bir yapıya sahip olduğundan atık yağlar yeraltı sularına karışarak su kaynaklarımızı kirletir.


Atık yağ çeşitleri nelerdir?

Kullanılmış Yağlar Nereye Dökülür? Ev ya da restoran gibi yerlerde kullanılan yemek yağlarını toplayan resmi kuruluşlar bulunur. Yağ toplama firmaları, atık yağları biyodizele yani organik yağları dizel yakıta dönüştürür.

Atık yağlar neden geri dönüştürülür?

Atık Yağ: Kullanılmış taşıt yağları (benzinli motor, dizel motor, şanzıman ve diferansiyel, transmisyon, iki zamanlı motor, hidrolik fren, antifiriz, gres ve diğer özel taşıt yağları); endüstriyel yağları, (hidrolik sistem, türbin ve kompresör, kızak, açık-kapalı dişli, sirkülasyon, metal kesme ve işleme, metal çekme, ...

Atık yağlar için ne yapmalıyız?

Türkiye'de yılda ortalama 15 litre yağ tüketen bir kişi, 3 litre kadar atık yağ üretiyor. Bir yıl içerisinde üretilen bu 3 litrelik atık yağ çok gözükmese de, çevreye verdiği zarar oldukça büyük. Bu yüzden bitkisel atık yağlarımızı çöpe atmak, lavaboya ya da toprağa dökmekten ziyade geri dönüştürmeliyiz.

Atık yağların geri dönüşümü nasıl olur?

Herhangi bir kimyasal ya da benzeri maddeler ile karıştırılmamalıdır. Hava kirliliğine neden olacağından soba ve kazanlarda yakılmamalıdır. Düzgün, sızdırmayacak kapaklı bir kap içinde biriktirilerek en yakın atık yağ toplama noktasına ücretsiz olarak teslim edilmelidir.

Atık yağlar nasıl depolanır?

Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor. Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşümle biyoenerji için kaynak haline geliyor.

Atık yağ tehlikeli atık mı?

(2) Atık yağlar, kırmızı renkli ve üzerinde "Atık Yağ" ibaresi yer alan tank/konteynerlerde depolanır. Farklı kategorilerdeki atık yağlar birbirleriyle karıştırılmaz.

Atık yağ tehlikeli mi?

Geri kazanım imkanı bulunmayan atık yağlar 22 nci maddede belirtilen şekilde Bakanlıktan lisans almış tehlikeli atık bertaraf tesislerinde bertaraf edilir.

Atık yağların geri dönüşümü olur mu?

Çünkü atık yağın içindeki ağır metal ve klor bileşimleri hava ile birlikte atmosfere salınarak havayı kirletir ve insan sağlığına zarar verir. - Bir litre yağ, 1.000Ton suyu kullanılamaz, 5.000 Ton suyu içilemez duruma getirir. Bir litre kullanılmış motor yağı ise 800.000 Ton içme suyunu kullanılamaz hale getirir.

1 Euro Kaç TL