Ayasofya Hakkında İlginç Bilgi

Ayasofya Hakkında İlginç Bilgi Ayasofya Hakkında İlginç Bilgi, Ayasofya'nın en önemli özelliği nedir?, Ayasofya Camii'nin sırrı nedir?, Ayasofya neden kıbleye bakıyor?, Ayasofya camiinde Kimin mezarı var?, Ayasofya ilk ne amaçla yapıldı?

Ayasofya'nın en önemli özelliği nedir?

Dünyanın en eski katedralidir. Yapıldığı dönemden itibaren yaklaşık bin yıl boyunca (1520'de İspanya'daki Sevilla Katedrali'nin inşaatı tamamlanana dek) dünyanın en büyük katedrali unvanına sahip olmuştur. Günümüzde yüzölçümü bakımından dördüncü sırada gelmektedir. Dünyanın en hızlı (5 yılda) inşa edilmiş katedralidir.

Ayasofya Camii'nin sırrı nedir?

İnanca göre, Ayasofya'nın büyük bir kubbesi bir depremde yıkılınca, 300 rahip Mekke'ye gitmişler ve orada zemzem suyundan almışlar, bunu Mekke toprağı ile karıştırıp,bu sütunun altına harç olarak koymuşlar. Sütunun bu yüzden “terlediğine”inanılıyor.

Ayasofya neden kıbleye bakıyor?

Akşemseddin ise olayı şöyle açıklıyor; “Hz. Hızır saf tutmak için gelirken Terler Direk'e (Meryem Ana'nın Ağlayan Sütunu) parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonra da namaza durdu. Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gördü.”

Ayasofya camiinde Kimin mezarı var?

II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.


Ayasofya ilk ne amaçla yapıldı?

Ayasofya, müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından 24 Temmuz'da Müslümanlar için ibadete açıldı. Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor.

Ayasofya neyin simgesi?

Ayasofya yani Hagia Sophia kelime anlamı olarak kutsal bilgelik, ilahi bilgelik demek. “Hagia” yani “Aya” sözcüğü kutsal, “Sophia” yani “Sofya” sözcüğü de Eski Yunancada bilgelik anlamına gelen “sophos” sözcüğünden geliyor. Kutsal bilgelik de Ortodoksluk'ta, Tanrı'nın üç niteliğinden biri sayılıyor.

Ayasofya dan önce ne vardı?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 9 yıl sonra, Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla önce kilise ardından cami olan Ayasofya müzeye dönüştü. Artık adı Ayasofya Müzesi olan mimari yapıdaki sıva altında kalan eserler de gün yüzüne çıkarıldı.

Ayasofya Müslümanlar için neden önemli?

Ayasofya medeniyetimizin mührü, milli özümüze bağlılığımızın ve bağımsızlığımızın göstergesidir. Ayasofya, sadece taş yığınlarından ortaya çıkmış bir mekân değildir. İnanmışlığın, İslam'ın temelinin ruh-i mücerretidir. İstanbul'un Fethi'nin ilk işareti Hendek Harbi'nde müjdelenmiştir.

Ayasofyayı kim döndürdü?

Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethettikten sonra ilk cuma namazını kıldırdığı Ayasofya Camii'nin yönünü Hızır Aleyhisselam'ın kıbleye döndürdüğü rivayet ediliyor. Onun, binayı kıbleye doğru çevirmek için parmağını soktuğu delikli sütun hala ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Ayasofya melek yüzü neden açık?

Gerek Evliya Çelebi'nin anlatımında gerekse sonraki dönemlerde Ayasofya iç mekanını resmetmiş Avrupalı seyyahların betimlemelerinde bu meleklerin yüzleri açık görülmektedir.

Ayasofya cami kubbesinde hangi ayet yazıyor?

Sultan Abdulmecid'in (1839-1861) emri ile 1847-1849 yılları arasında İsviçreli Fossati Kardeşler tarafından yapılan onarımlar kapsamında, dönemin en önemli hattatlarından Kazasker Mustafa İzzet Efendi tarafından ana kubbenin 11,3 metre çapındaki alanına Kuran-ı Kerim'in Nur Suresinin 35'inci ayeti yazılmıştır.

Kiliseler neden doğuya bakar?

Bilindiği üzere hıristiyanlar için kiliselerde kutsal yön, güneşin doğduğu doğu yönüdür. Musevilerde ise kıble yönü, bulunduğumuz noktayı Kudüs'teki Hz. Süleyman Mabedi'ne birleştiren doğrultudur ve yaklaşık olarak müslümanların kıble yönüne yakındır.

1 Euro Kaç TL