Baston Yapımı Hakkında Bilgi

Baston Yapımı Hakkında Bilgi Baston Yapımı Hakkında Bilgi, Baston en iyi hangi ağaçtan yapılır?, Baston sanatı nedir?, Baston nerede yapılıyor?, Baston nedir ne işe yarar?, En iyi baston nerede yapılır?

Baston en iyi hangi ağaçtan yapılır?

Oldukça tanınmış olan Ahlat bastonları genellikle ceviz ağacından, bazen kiraz ve vişne ağaçlarından yapılmaktadır. Damarlı ve sağlam oluşu, iyi cila tutması ve kalitesini yükseltmesinden dolayı ceviz tercih edilmektedir.

Baston sanatı nedir?

Geleneksel ve Sanatsal Bastonculuğumuz. Tamamen el emeği göz nuru ile yapılan geleneksel bastonculuk, geçme ağaçlı ve çok motifli baston çeşitleri ile biçim ve işleme zenginliği bakımından geleneksel kültürümüzün yüzlerce binlerce yıldır devam etmekte olan önemli bir parçasıdır.

Baston nerede yapılıyor?

Bastonluk ağaç kızılcık ağacının dalıdır. Ancak Karabük ilinin Yenice ilçesi ile Bolu ilinin Mengen ilçesi arasındaki 70 km.lik bir orman sınırında yetişen kızılcık ağacı Devrek Bastonu yapımına uygundur. Kasım şubat arası kesilen dallar en az bir yıl bekletilir.

Baston nedir ne işe yarar?

Baston, yürürken dayanmaya yarayan, ağaç, metal veya başka bir maddeden yapılmış ince uzun araç. Aksesuar olarak ya da yaşlılık, rahatsızlık gibi nedenlerle kullanılır. Daha çok erkekler tarafından kullanılan baston, zaruri olmadıkça kadınlar tarafından kullanılmaz.


En iyi baston nerede yapılır?

Tarihe bakıldığında, Devrek'te baston işçiliğinin yüzlerce yıl devam ettiğini ve bölgede sadece Devrek'e özgü bir el sanatı olduğunu göstermektedir. Kızılcık, akça ağaç, akgürgen, ceviz, çam, gül, döngel (muşmula) çınar, kayın, fındık, meşe, kiraz ve porsuk ağaçlarından baston yapılmaktadır.

Baston çeşitleri nelerdir?

Ham madde olarak daha çok ağaç parçaları kullanılan bastonların; ortopedik, asa tipi, kendinden saplı, takma saplı, kakmalı, oyma ve işlemeli gibi farklı türleri bulunur.

Bastonu kim icat etti?

Baston yüzyıllar boyunca körler tarafından kullanılmış olan bir araçtır. Ancak bugünkü bildiğimiz ilk baston, kaza sonucu gözlerini kaybetmiş olan James Biggs adlı ingiliz fotoğrafçı tarafından 1921 yılında geliştirilmiştir.

Hangi ilin bastonu meşhur?

Devrek bastonu , bir sevgi , bir duyarlılık bir aşk mahsulüdür.” İlçemiz Devrek, bastonculuğu ile ünlüdür.

Baston ne ile boyanır?

Sistire ve zımpara işlemi de tamamlandıktan sonra baston ya çini mürekkebi ile ya da saf nitrik asit ile yakılarak boyanır.

Bastonculuk mesleği nedir?

Baston ustası, ahşap, metal veya plastik malzemelerden bastonlar üreten ve tamir eden kişidir. Bu meslek, el becerisi ve yaratıcılık gerektirir.

Baston ölçüsü nasıl alınır?

Kendiniz için en ideal bastonu almadan önce yürüyüş ayakkabılarınızla dik durmalı ve kollarınızın doğal olarak iki yana düşmesine izin vermelisiniz. Daha sonra ihtiyacınız olan baston uzunluğunu belirlemelisiniz. Bunun için bileğinizden zemine kadar olan mesafeyi düz bir çizgide ölçmeniz size yardımcı olacaktır.

Bastonu kimler kullanır?

Görme engelliler ( total kör, az görenler) ,in bağımsız hareket edebilmesini sağlayan araca Beyaz Baston denir. Körler başkasının yardımı olmaksızın kendi başlarına yürüyebilmek için baston kullanırlar.

1 Euro Kaç TL