Bilirkişi raporu takdiri delil mi?

Bilirkişi raporu takdiri delil mi? Bilirkişi raporu takdiri delil mi?, Hakim bilirkişi raporu ile bağlı mıdır?, Bilirkişi raporu resmi belge midir?, Bilirkişi raporu mahkemeyi ne kadar etkiler?, Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?

Bilirkişi raporu takdiri delil mi?

Hakim bilirkişi raporu ile bağlı mıdır?, Kamu görevlisi sıfatı bilirkişilik görevinin icra edildiği süre ile sınırlıdır10. Bilirkişi raporu doktrinde takdiri delil olarak kabul edilmektedir11.

Hakim bilirkişi raporu ile bağlı mıdır?

Hakim bilirkişi raporu ile bağlı mıdır?, Kamu görevlisi sıfatı bilirkişilik görevinin icra edildiği süre ile sınırlıdır10. Bilirkişi raporu doktrinde takdiri delil olarak kabul edilmektedir11.

Bilirkişi raporu resmi belge midir?

Bilirkişi raporu resmi belge midir?, Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir. Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil mahiyetinde değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Bilirkişi raporu mahkemeyi ne kadar etkiler?

Bilirkişi raporu mahkemeyi ne kadar etkiler?, Bilirkişiler, ceza kanunlarının uygulanması bakımından, kamu görevlisidir. Bu nedenle, bilirkişi raporları da birer resmi belgedir. Dolayısıyla, bilirkişi raporları üzerinde gerçekleştirilen sahtecilik fiilleri, resmi belgede sahtecilik niteliğinde olacaktır.

Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?

Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?, Bilirkişi raporu, takdiri deliller arasında sayılmış olup, mahkeme hakimi, bilirkişi raporu ile bağlı değildir. Dava dosyasındaki diğer deliller gibi bilirkişi raporunun takdiri de mahkemenin takdirine bırakılmıştır.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?, Buna göre takdiri delillerden olan bilirkişi raporu, hakimi bağlamamaktadır. Dolayısıyla hakim, bilirkişi raporunun sonucunu serbestçe takdir etmektedir.

Bilirkişi raporunda yorum yapabilir mi?

Bilirkişi raporunda yorum yapabilir mi?, Bilirkişi Raporunun Teslimi ve Taraflara Tebliği

HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir. Özellikle burada mahkemeden anlaşılması gereken, yazı işleri müdürlüğüdür[22].


Bilirkişi raporu ne kadar önemli?

Bilirkişi raporu ne kadar önemli?, MADDE 5 – (1) Bilirkişi, görevini dürüstlük kuralları çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif olarak yerine getirir. (2) Bilirkişi, raporunda çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz.

Bilirkişi delil toplayabilir mi?

Bilirkişi delil toplayabilir mi?, Bilirkişi raporu, mahkeme kararının verilmesinde önemli bir rol oynayabilir ve mahkemece kabul edilirse, dava sonucuna etki edebilir. Bilirkişi, bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Bilirkişi, kendi uzmanlık alanındaki bilgisi ve deneyimleri doğrultusunda, davayla ilgili konularda objektif bir şekilde görüş belirtmelidir.

Bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur?

Bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur?, (2) Başka yerde bulunan ve mahkemeye getirilemeyen deliller, o yerde istinabe yoluyla toplanabilir. (3) Delillerin incelenmesi veya beyanların dinlenmesi sırasında taraflar, istinabe olunan mahkemede hazır bulunabilir ve delillerle ilgili açıklama haklarını kullanabilirler.

Bilirkişi raporu e devlette görünür mü?

Bilirkişi raporu e devlette görünür mü?, Bu maddeye istinaden bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur? Sorusuna cevap olarak sizlerin bu şekilde alacağınız özel mütalaa raporu sağlam bir dayanak olacak ve hakim de tekrar bilirkişi raporu aldırarak doğru bir yargılama yapmış olacaktır.

Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?

Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?, Bilirkişi raporlarına ilgisiz şahıs ve birimlerin ulaşması engellenir. İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.

Bilirkişi tarafından yapılan incelemeye ne ad verilir?

Bilirkişi tarafından yapılan incelemeye ne ad verilir?, Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır. Yani yazılı yargılama usulüne tabi dosyalarda bir bilirkişinin dosyayı teslim etmesi gereken azami en üst süre 6 ay basit yargılama usulüne tabi dosyalarda ise azami süre 4 aydır.

SON YAZILAR
1 Euro Kaç TL