İhtilaf Ne Demek?

İhtilaf Ne Demek? İhtilaf Ne Demek?, Dinde ihtilâf ne demek?, İhtilâf ne demek tarih?, TDK ihtilâf ne demek?, Hukuk dilinde ihtilâf ne demek?, Evlilikte ihtilaf ne demek?

Dinde ihtilâf ne demek?

Dinde ihtilâf ne demek?, Sözlükte “geride kalmak ve biri diğerinin yerine geçmek” anlamındaki half kökünden türeyen ihtilâf, masdar ve isim olarak “bir şeyin diğer bir şeyin peşinden gelmesi, gidip gelmek, ayrı görüşe sahip olmak, çekişmek, karşı gelmek, eşit olmamak, görüş ayrılığı, anlaşmazlık” gibi mânalara gelir.

İhtilâf ne demek tarih?

İhtilâf ne demek tarih?, İhtilâf, aynı asırda yaşayanların birbirlerinden farklı düşünüp zıt görüşte olmaları demektir. Fıkıh alanında ihtilâf, fakihlerin ictihada açık konularda farklı görüşte olmalarını ifade eder. Fıkhî ihtilâflar, Hz. Peygamber (s.a.s) döneminde sahabe arasında az da olsa yaşanmıştır.

TDK ihtilâf ne demek?

TDK ihtilâf ne demek?, Arap kökenli bir kelime olan 'İhtilaf', 'ayrılık, uyuşmazlık ve anlaşmazlık' anlamlarına gelmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'İhtilaf' kelimesi, anlaşmazlık veya çekişme olarak anlamlandırılmıştır.

Hukuk dilinde ihtilâf ne demek?

Hukuk dilinde ihtilâf ne demek?, Hukuki ihtilaf, yargının yetkisine işaret eden bir kavramdır. Yani yargı yetkisi, hukuki bir ihtilafın varlığını gerektirir. Barışçıl yollarla çözülemeyen anlaşmazlıklar, hukuki ihtilaflar doğurur. Bir tarafın, ihtilaf sonucu diğer bir taraf aleyhine dava açması, hukuki ihtilafı tanımlar.

Evlilikte ihtilaf ne demek?

Evlilikte ihtilaf ne demek?, (Özen, Şükrü, İhtilaf, DİA, XXI, 565.) İhtilaf, birinin tuttuğu yolun dışında farklı bir yol ve yöntemi benimsemektir.

Ihtilaf sebebi nedir?

Ihtilaf sebebi nedir?, Özet: Başkalarından söz ve davranış bakımından farklı olmak şeklinde tarif edilen ihtilaf, pek çok alanda meydana gelmiştir. Bunun da insanların yaratılışından kaynaklanan fıtri ve nasların yapısından, müçtehitlerin anlayış farklılıklarından kaynaklanan dinsel sebepleri vardır.

İhtilâf konusu nedir?

İhtilâf konusu nedir?, Sözleşme Sonrası Ortaya Çıkan İhtilaflar

Söz konusu ihtilaflar temel hukuksuzluk içeren hükümlerden kaynaklanabileceği gibi tarafların geçen süre içinde durumlarında ortaya çıkan değişikliklerden de kaynaklanabilir. Sözleşme, adı üzerinde tarafların üzerinde uzlaşıya vardıkları hükümleri ifade eder.


Ilk ihtilaflar nelerdir?

Ilk ihtilaflar nelerdir?, Peygamber'in hastalığı zamanında ve vefatı sonrasında vuku bulan bazı ihtilaflar vardır. Şehristani, bunları ictihadi ihtilaflar olarak nitelendirir ve bunları on ihtilaf olarak sıralar. Bunlardan ilk ikisi Hz. Peygamber'in hastalığı, diğer ikisi ölümü ve nereye defnedileceği ile ilgilidir.

İhtilâf satış ne demek?

İhtilâf satış ne demek?, Mal satışı ile ilgi teslimatın tam ya da kısmi olarak yapılmaması, Ürün veya verilen hizmetin gecikmeli olarak yapılmasından ötürü alıcının maddi zarara uğraması, Siparişe uygun olmayan yanlış malların teslimi, Hasarlı ve/veya kusurlu ürün teslimatı.

Müphemdir ne demek?

Müphemdir ne demek?, Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlamı belirsiz veya net olmayan bir şeyi ifade eder. Bu kelime, genellikle netlikten uzak veya açıkça anlaşılamayan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.

Istılahi olarak ne demek?

Istılahi olarak ne demek?, Sözlükte “ödünç istemek, ödünç almak” anlamına gelen istiare, ıstılahi olarak bir kelimenin “benzetme” ilgisiyle ve gerçek anlamın kastedilmesini engelleyen bir karineye dayalı olarak gerçek anlamı dışında kullanılmasıdır (Bilgegil 1989: 154; Durmuş ve Pala 2001: 315).

Istılah ne demek TDK?

Istılah ne demek TDK?, Belli bir meslek grubunda bilinen kelimeler, o mesleği icra edenlerin dilinden günlük dile yayılıyor; bir anlamda da avamileşiyor. Bunların çoğu terim/ıstılah dediğimiz söz varlıkları. Terim ise, belli bir bilim dalının kavramlarını, nesnelerini, fiillerini ifade eden kelimeler.

Alacağın ihtilaflı olması ne demek?

Alacağın ihtilaflı olması ne demek?, İhtilaflı alacaklar

İhtilaflı alacak iki taraf arasındaki bir ticaret anlaşmazlığıdır. İhtilaflı alacak durumunda genellikle borçlunuz ödememeleri için geçerli bir sebep olduğunu iddia eder. Örneğin, sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerinizi yerine getirmediğinizi düşünüyorlardır.


Hukukta fıkıh ne demek?

Hukukta fıkıh ne demek?, Fıkıh, amellerin, yani insan davranışlarının tâbi olduğu hükümler demek olduğuna göre, “fıkıh” demek aslında “hukuk” demektir. “Fıkıh” terimiyle herhangi bir hukuk değil, İslâm hukuku kastedildiği için, fıkha, doğrudan doğruya “İslâm hukuku” da diyebiliriz.

SON YAZILAR
1 Euro Kaç TL