İsparta Hakkında Bilgi

İsparta Hakkında Bilgi İsparta Hakkında Bilgi, Isparta'nın özellikleri nelerdir kısaca?, Isparta neyi ile meşhur?, Isparta nasıl bir şehir?, Isparta nın geçim kaynağı nedir?, Isparta nın en çok neyi meşhur?

Isparta'nın özellikleri nelerdir kısaca?

Isparta İli, Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyinde Göller bölgesinde yer alır. 8.933 km2'lik yüzölçümüne sahip olan şehrin rakımı ortalama 1050 metredir. İlin % 68,4'ü dağlar, % 16,8'i ovalar ve % 14,8'i platolardan oluşur.

Isparta neyi ile meşhur?

Isparta'ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerin başında ise; yufka ekmeği, bakla borani, banak, şalgam aşı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı gelmektedir. Isparta, Güller Şehri olduğundan, burada gül şerbeti, gül çayı ve gül lokumu da mutlaka denenmelidir.

Isparta nasıl bir şehir?

Isparta en bilindik özelliği, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Isparta'da bulunan Eğirdir Gölü, Kovada Gölü, Gelincik Yaylası, Davraz Kayak Merkezi gibi doğal güzellikler, Isparta'yı yaşamak için daha da cazip bir yer haline getirir. Isparta, tarihi yapıları ile de öne çıkan bir şehirdir.

Isparta nın geçim kaynağı nedir?

2000 nüfus sayımı sonuçlarına göre, Isparta ilinde çalışan nüfusun (12 + yaşlardaki) büyük bölümü (% 56.90) tarım sektöründe görülmektedir. İkinci büyük payı hizmet sektörleri (% 30.34) ve üçüncü sırayı da sanayi sektörü (% 8.34) almaktadır.


Isparta nın en çok neyi meşhur?

Söz konusu Isparta olunca akla gelen ürünlerin başında kuşkusuz gül yer alır. Gül Isparta'nın önemli bir geçi kaynağı olmasının yanında aynı zamanda dünya da bilinen bir bitkidir. Isparta'da yetişen güller ülkenin ve dünyanın çeşitli bölgelerine sevk edilir.

Isparta da en çok ne yetişir?

Isparta'da en çok ekilen tahıldır. Buğday arpa, çavdar, baklagiller(nohut, fasulye ve fiğ) ve az miktarda şekerpancarı yetişir.Sanâyi bitkilerinden gül 2000 ton, haşhaş kapsülü üretimi 1000 ton ve haşhaş tohumu üretimi ise 1200 tondur.

Isparta nın en meşhur meyvesi nedir?

Türkiye'de 2014 yılında 790.420 dekar alanda, 445.556 ton kiraz üretimi gerçekleştirilmiştir. Isparta 2014 yılı verilerine göre 52.454 dekar alanda 21.364 ton kiraz üretimi ile Türkiye üretiminin %5 'i ilimizde üretilmektedir. Üretilen kirazın büyük bölümü ihraç edilmektedir.

Isparta da nereler gezilir?

8.2.Su Ve Süt Tatlıları: Yörede sütlaç, güllaç ve muhallebinin yanı sıra şu tatlılar yapılır: Pelte, Su Peltesi, Zerde, Höşmerim. 8.3.Diğer Tatlılar: Yurdun her yerinde olduğu gibi yörede de kabak tatlısı, aşure, tahin helvası yapılan tatlılardır.

Isparta hangi tatlısı meşhur?

Sıcaklık

Isparta'nın en sıcak ayları temmuz ve ağustos, en soğuk ayları ise ocak ve şubattır. Isparta'nın 30 yılı aşkın sıcaklık gözlemlerine göre, ilin yıllık ortama sıcaklığı (12,0 °C)'dir. İlde tespit edilen en yüksek sıcaklık, (38,7 °C), en düşük sıcaklık ise (-21,0 °C) dir.


Isparta Kışın soğuk mu?

Adının Kaynağı

1948 yılında L. Robert, bulduğu bir yazıtla bu antik kentin Keçiborlu-Kılıç Kasabası yakınında Fari`de olduğunu belirtmiştir. Isparta adının ilkçağdaki kökeni olarak Saporda adı üzerinde durulmaktadır.


Isparta'nın eski adı nedir?

Isparta, Öğrenci Dostu Üniversite Şehri Araştırmasında 192 üniversite arasında 80 puanla 21. sıraya yerleşerek yüksek memnuniyet hissedilen şehirler arasında yerini aldı.

Isparta ogrenci sehri mi?

1877'deki idari yapılanmada Burdur'un ayrı bir sancak olarak ayrıldığı, Hamit Sancağı'nın Hamit Merkez Kaza, Eğirdir, Uluborlu, Karaağaç ve Yalvaç olmak üzere toplam 5 kazadan oluştuğu görülmektedir.

1 Euro Kaç TL