3322.05 Meslek Kodu Ne Demek?

3322.05 Meslek Kodu Ne Demek? 3322.05 Meslek Kodu Ne Demek?

9622.02 meslek kodu ne iş yapar?

Meslek kodu uygulamasının bir işlevi de yüksek maaşı hak eden personelin SGK'ya asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek ve çalışanların hak ettiği ücreti alabilmelerini sağlamaktır. Eğer meslek kodu bildirilmez veya yanlış bildirilirse işverenlere idari para cezası verilir.

Meslek kodu maaşı etkiler mi?

Meslek Kodunun Yanlış Bildirilmesinin Cezası

5510 sayılı Kanun 102. maddesinde, işçilerin meslek kodlarının doğru ve gerçek bir şekilde bildirilmesi gerektiği, eğer çalışanların yaptıkları işe uygun meslek kodları bildirilmez ise, idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.


SGK meslek kodu farklı olursa ne olur?

Meslek kodlarının kanuna eklenmesiyle birlikte SGK' ye yapılacak çalışan bildirimlerinde meslek kodları kullanılması zorunlu hale geldi. Kayıt dışılığın önüne geçilmesi açısından oldukça önemli olan meslek kodları düzenlemesi, işçi ve işveren haklarının korunmasında da büyük rol oynar.

SGK meslek kodları nelerdir?

Üretim İşçisi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 737 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Üretim İşçisi maaşları 13410 TL'dir. En düşük Üretim İşçisi maaşı 11400 TL iken, en yüksek Üretim İşçisi maaşı 25560 TL'dir.

Meslek kodları önemli mi?

Meslek kodu, işverenler için oldukça önemlidir çünkü işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür. Meslek kodu uygulamasında her bir işveren, işçisini işe alırken gerekli bilgilerin yanında meslek kodunu da ekleyerek SGK'ye bildirmek zorundadır.

Beden işçisi maaşı ne kadar 2023?

Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.

E devlette meslek kodu önemli mi?

İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.

Sigorta kodu önemli mi?

2012 yılından bu yana iş hayatımızın bir parçası olan meslek kodları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiştir. SGK'nın her meslek grubu için belirlediği farklı meslek kodlarıyla, işveren içşi istihdam etmek istediğinde meslek kodunu da eklemekle yükümlüdür.

Meslek kodu yanlış girilen işçi ne yapmalı?

Sgk meslek kodu güncelleme geriye dönük

Geriye dönük güncelleme aylık prim ve hizmet belgesinde en fazla 01.08.2009 tarihinden sonraki dönemler için yapılabilir. Bu tarihten önceki hizmetler için geriye dönük değiştirme yapılamaz.


Meslek kodlarını kim belirler?

Meslek kodu değiştirme dilekçesi örneği ile talepte bulunmanız halinde talebiniz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli güncelleme işlemini yapacaktır. Meslek kodu güncellemesi yukarıda da belirtildiği gibi işe giriş uygulaması üzerinden her zaman yapılabilmekte.

Geçmişe dönük meslek kodu değiştirilir mi?

Meslek kodu uygulaması işçi ve işveren haklarının korunmasının yanısıra işçilerle ilgili yasadışılığı önlemektir. Yüksek maaş ı hak eden bireylerin SGK' ye asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek başlıca nedenlerindendir. Meslek kodları sayesinde çalışanların hak ettikleri maaşları almaları sağlanır.

Meslek kodunu kim değiştirebilir?

SGK işe giriş bildirgesinde yer alan çalışan meslek kodunu her zaman işe giriş uygulaması üzerinden güncelleyebilirsiniz. Bunun için belirlenen bir süre şartı yok.

Meslek kodlarının önemi nedir?

Öncelikle Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulaması üzerinden e sgk şifresi ile sgk işe giriş sistemine giriş sağlayın. Buraya girdikten sonra İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne girin. Ardından meslek kodu güncellemesini yapmak istediğiniz kişinin T.C. numarasını yazarak Sorgula butonuna basın.

1 Euro Kaç TL