Akalazya Ne Demek Tıp?

Akalazya Ne Demek Tıp? Akalazya Ne Demek Tıp?, Akalazya, yemek borusu ile mide arasındaki sfinkterin olması gerektiği gibi açılmamasına bağlı olarak yutulan lokmaların yemek borusunda birikmesi ile karakterize bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Akalazya hastalığının sebebi nedir?

Akalazya, yutma eylemiyle birlikte kapakçık sistemini uyaran sinir hücrelerinin ölmesi veya zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu sinir hücrelerinin neden öldüğü kesin olarak bilinmese de otoimmün hastalıklar ve diyabetin akalazya rahatsızlığına neden olabileceği düşünülmektedir.

Akalazya kimlerde görülür?

Akalazya nadir görülen bir hastalıktır. Her 100.000 kişiden 1 kişi bu hastalığa sahiptir. Akalazya her yaşta görülebilir. Ancak yaş arttıkça hastalığın görülme sıklığının da arttığı gözlenmiştir.

Akalazya hastalığı nasıl tedavi edilir?

Akalazya tedavisinde sıklıkla kalsiyum kanal blokerleri ve uzun etkili nitratlar kullanılır. Bu ilaçlar, ameliyat bir seçenek değilse veya botulinum toksin enjeksiyonu yaptıktan sonra semptomlarınız devam ederse iyi bir seçenektir.

Akalazya iyileşir mi?

Akalazya, özefagusta besinlerin yutulması işlevinde rol alan kasları kontrol eden sinir hücrelerinin bozulmasından veya kaybından kaynaklanır. Akalazya hastalığında tam iyileşme yaratacak bir yöntem henüz bulunmamasına rağmen, semptomlar tedavi ile kontrol edilerek hayat kalitesi yükseltilebilir.

Akalazya hastalığı tehlikeli mi?

Katı ve sıvı gıdaları yutmakta zorluk çeken hastalar, beraberinde kusma ihtiyacı hissedebilir. Yavaş yavaş ilerleyen akalazya hastalığının tedavi edilmemesi durumunda gıdaların akciğere kaçması ile ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Akalazyanın en önemli belirtisi nedir?

Akalazya hastalarında görülen en yaygın belirti yutma güçlüğüdür. Hastaların büyük bir kısmı boğazlarına veya yemek borularına bir şeyin takıldığı hissinden yakınır. Disfaji olarak da adlandırılan bu durum öksürük ve boğazda tahriş gibi sorunları da beraberinde getirir.

Akalazya hastalığı kanser mi?

Yutma sırasında gevşememesi ise Akalazya hastalığına neden olur. Hastalığın tedavi edilmemesi yemek borusu kanseri riskini arttırır.

Akalazya hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmezse, akalazya zayıflatıcı olabilir, hastalar malnütrisyonla sonuçlanabilecek önemli ölçüde kilo kaybı yaşayabilirler. Gıda aspirasyonuna bağlı akciğer enfeksiyonları ve zatürre, özellikle yaşlılarda ortaya çıkabilir.

Akalazya hastalığına hangi doktor bakar?

Akalazya için uygun bir teşhis ve tedavi almak için, sindirim sistemi bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktoru olan bir gastroenteroloğu ziyaret etmeniz önerilir.

Akalazya için hangi bölüme gidilir?

Akalazya hastalığı, yemek borusundaki kasların çalışmaması nedeniyle yutma güçlüğüne neden olan bir durumdur. Bu hastalığın teşhisi ve tedavisi için bir KBB, Gastroenterolog veya Göğüs Cerrahisi uzmanına gitmek önerilir.

Akalazya hastası nasıl beslenmeli?

AKALAZYADA BESLENME TEDAVİSİ

Genel olarak bu hasta grubundaki diyet protokolü aşağıdaki gibidir; Posası az, yumuşak besinler verilir. Az az, sık sık yemelerinin önemi anlatılır, bu nedenle öğün sayısı 6-8'e çıkarılır.


Akalazya ameliyatı kaç saat sürüyor?

Yaklaşık 1-1.5 saat kadar süren POEM işleminden 1 gün sonra hastalar yemek yemeye başlar ve 2. günde yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam etmektedirler. Uzun dönmedeki başarı oranları oldukça yüksektir. Merkezimizde ileri endoskopik sistemler kullanılarak akalazya hastalığı tedavi edilebilmektedir.

Boğaza bir şey takılma hissi nasıl geçer?

Boğaz için üretilen damlalar ve spreyler boğazdaki kuruluğu ortadan kaldırarak daha nemli olmasını sağlar. Bu da özellikle gıcık hissini ciddi oranda azaltır. Boğaz pastilleri de boğazı nemlendirme noktasında etkin olabiliyor. Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek boğazınızla gargara yapın.

1 Euro Kaç TL