Akdeniz Anemisi Hastalığı Ne Demektir?

Akdeniz Anemisi Hastalığı Ne Demektir? Akdeniz Anemisi Hastalığı Ne Demektir?

Akdeniz anemisi olunca ne olur?

Akdeniz Anemisi Talasemi, genellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen bir tür kansızlık hastalığıdır. Ülkemizde 1, 4 milyon taşıyıcı ve 4500 civarında talasemi hastası bulunmaktadır.

Akdeniz anemisi tehlikeli bir hastalık mıdır?

Demir birikimi sebebiyle de kalp, karaciğer, pankreas gibi organlarda büyüme oluşabilir. Karaciğerde ve dalakta büyümeye bağlı karın şişliği gelişir. Yüz kemiklerinde bozulmalar meydana gelir. Alın, elmacık kemiklerinin dışa çıkıklığı, burun kökü basıklığı oluşur, üst dişler öne doğru fırlar.

Akdeniz anemisi hastalığının belirtileri nelerdir?

Akdeniz anemisi hastası bebekler doğduklarında normaldir ve belirti göstermezler. Ancak genellikle 6. aydan sonra Akdeniz anemisi olan bebeklerde kansızlık sorunu ortaya çıkar. Uygun tedavi görmeyen hastalarda kalp yetmezliği gelişebilir. Karaciğer ve dalak büyümesi, Akdeniz anemisinin yaygın görülen belirtileridir.

Akdeniz anemisi ne tür bir hastalıktır?

Hemoglobin genleri ile geçen ve bu hastalık önlenebilir bir kan hastalığıdır. Taşıyıcıların saptanması, genetik danışma ve doğum öncesi tanı konabilmesiyle engellenebilir bir hastalık olmasına rağmen, dünyada her yıl en az 400 bine yakın Akdeniz anemisi hastası doğmakta ve tedavi görmektedir.

Akdeniz anemisi olan kişi ne yapmalı?

Talasemi minör vakalarında, en etkili çözüm kemik iliği naklidir. Kemik iliği naklinde başarı oranı genellikle %58-%91 arasındadır. Kök hücre kaynağı olarak kardeş, anne-baba veya kordon kanı kullanılabilir. Talasemi intermedia hastalarında ise genelde kan nakline ihtiyaç duyulmaz.

Akdeniz anemisi hangi organlara zarar verir?

Bunun sonucu yeterli sağlıklı hemoglobin üretemi olmaz ve çocuklarda kansızlık, gelişme geriliği, dalak büyümesi, enfeksiyonlara yatkınlık, yüz kemiklerinde değişiklikler ve karaciğer, kalp, pankreasla ilgili rahatsızlıklar görülebilir.

Akdeniz anemisi hastalığı nasıl iyileşir?

Talasemi minör vakalarında, en etkili çözüm kemik iliği naklidir. Kemik iliği naklinde başarı oranı genellikle %58-%91 arasındadır. Kök hücre kaynağı olarak kardeş, anne-baba veya kordon kanı kullanılabilir. Talasemi intermedia hastalarında ise genelde kan nakline ihtiyaç duyulmaz.

Akdeniz anemisi olanlar ne yememeli?

Hem-demir bakımından zengin yiyeceklere bakacak olursak : et, balık, bazı kümes hayvanları ve hindi diyebiliriz. Bu yiyeceklerin tüketimini sınırlamak gerekir. Bununla birlikte et tercihimizi, kırmızı et yerine bitkisel proteinler ve beyaz etten yana yapmalıyız. Süt, peynir ve yoğurt, demir emilimini azaltır.

Akdeniz anemisi neden oluyor?

Akdeniz Anemisi Nedenleri Nelerdir? Talaseminin en yaygın nedeni bozuk hemoglobin molekülleridir. Anneden veya babadan aktarılan bozuk genler, çocuklarda genellikle Akdeniz anemisi rahatsızlığına neden olur. Kandaki alyuvarlar içinde "hem" ve "globin" olmak üzere 2 kısım vardır.

Akdeniz Anemisi kaç yaşında başlar?

Bebek daha 4 ya da 12 aylıkken tanı konur. Genellikle bebek 6 aylık olduğunda ağır bir kansızlık ortaya çıkar. Akdeniz anemisinin en ciddi türü olan talasemi majör bu belirtiler ile kendisini belli eder: Halsizlik.

Akdeniz anemisinin diğer adı nedir?

Beta talasemi, Akdeniz bölgesinde sık görülen bir hastalıktır. Bu nedenle halk arasında genellikle Akdeniz anemisi olarak adlandırılır.

Akdeniz Anemisi kimlerde görülür?

Akdeniz Anemisi (Talasemi), yalnızca kalıtsal nedenlerle oluşur. Türkiye genelinde her 40-50 kişiden biri, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise her 10 kişiden biri talasemiye yol açabilecek genleri taşır. İnsanlarda bir özelliğe ait genlerden iki adet bulunur; biri anneden, diğeri babadan geçer.

1 Euro Kaç TL