Obezite Hakkında Bilgi

Obezite Hakkında Bilgi Obezite Hakkında Bilgi, Obezite nedir kısa ve öz?, Obezitenin nedenleri nelerdir kısaca?, Obezite hayatımızı nasıl etkiler?, Kaç çeşit obezite vardır?, Obezitenin zararları nelerdir?

Obezite Hakkında Bilgi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir.

Obezite nedir kısa ve öz?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir.

Obezitenin nedenleri nelerdir kısaca?

Obezite, vücudun kullanabileceğinden daha fazla kalori tüketmesi sonucu kişinin boy uzunluğunun kilogram cinsinden ağırlığına olan oranının yani vücut kitle indeksinin 30'un üzerinde olması durumudur. Vücut kitle indeksinin (BMI), boy uzunluğuna ve vücut yapısına uygun olmaması durumudur.

Obezite hayatımızı nasıl etkiler?

Obez bireylerde kanser gelişimine, safra taşları, kısırlık, astım ve solunum yolu hastalıklarına, uyku apnesine daha sık rastlanır. Ayrıca kas iskelet sistemine ait pek çok mekanik yakınma ve depresyon, duygu durum bozuklukları gibi ruhsal hastalıklar da sık görülür.

Kaç çeşit obezite vardır?

Örneğin obezite; insülin direnci, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, felç gibi hastalıkların riskini artırabilir. Diğer yandan solunum sistemini etkileyerek nefes almada sorunlara sebep olabilir. Ayrıca artan vücut ağırlığı kişide bacak ağrılarıda, hareket etmede zorlanmaya ve neden olabilir.


Obezitenin zararları nelerdir?

Obezite daha sık olarak;

Kadınlarda (erkeklere göre daha sıktır), Kısa ve orta boylu kişilerde, İleri yaşlardaki kişilerde görülür.


Obezite en çok kimlerde görülür?

Vakti olanlar mutlaka düzenli olarak açık hava yürüyüşleri yapmalıdır. Yüzme, koşu, spor etkinlikleri veya spor salonlarına gitmekte obeziteyi önleme yöntemleri arasındadır. Aşırı yağlı yemeklerden, abur cuburdan, dışarıda yemek yeme alışkanlığından kendinizi men edin.

Obeziteyi önlemek için neler yapılabilir?

Yetişkinlerde Obezite Değerleri

Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.


Obezite sınırı kaç kilo?

Genellikle obezite, kalıtımsal faktörlerin çevre, kişisel diyet ve egzersiz sorunları ile birleşmesinden kaynaklanır. İyi haber şu ki, mütevazı bir kilo kaybı bile obezite ile ilişkili sağlık sorunlarını iyileştirebilir veya önleyebilir.

Obezitenin neden olduğu 5 hastalık?

OECD üyesi 36 ülkeden 34'ünün nüfusunun yarısından fazlası aşırı kilolu ve her dört kişiden biri morbid obez. Aşırı kilolar ve buna bağlı ortaya çıkan kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve bazı kanser türleri, insan ömrünü ortalama 2.7 yıl azaltıyor.

Obezite belirtileri nelerdir?

Amerikan Klinik Endokrinoloji Derneği ve Amerikan Endokrinoloji Üniversitesi'nin son çalışmalarında obezitenin literatürdeki yeni adını “Adiposity-Based Chronic Disease” (ABCD) yani "Yağlanmaya Bağlı Kronik Hastalık" tanımıyla birleştirmek istediklerini belirten Köse, “Özellikle sonradan gelişen ve beslenme ile ...

Obezite önlenebilir mi?

”Obezite adı verilen sağlık sorununa ilk defa günümüzden 100 yıl kadar önce rastlanmaya başlandı. Bu dönem, “tesadüfe” bakın ki arabaların ve modern makinaların icat edildiği dönemdir. Teknolojinin gelişmesi, genel olarak insanlara iyi bir şey gibi gelse de, doğa açısından ciddi bir felaket oldu.

Obezite ömrü ne kadar kısaltır?

Obez kime denir? “Obezite hastalığına yakalanan kişiye ne denir?” sorusunun yanıtı obezdir.

1 Euro Kaç TL