Safranbolu Hakkında Bilgi

Safranbolu Hakkında Bilgi Safranbolu Hakkında Bilgi, Safranbolu'nun özellikleri nelerdir?, Safranbolu neyi ile meşhur?, Safranbolu Evleri nedir kısaca özet?, Safranbolu nasıl bir şehir?, Safranbolu deyince aklımıza ne gelir?

Safranbolu'nun özellikleri nelerdir?

Karabük'e 8 kilometre uzaklıkta bulunan Safranbolu engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Şehrin büyük bir kısmı ormanla kaplı olup en yüksek noktası yüksekliği yaklaşık iki bin metreyi bulan Sarı Çiçek Tepesi'dir. Birçok büyük kanyon bulunan Safranbolu'dan birkaç tane önemli akarsu geçmektedir.

Safranbolu neyi ile meşhur?

Safranbolu Yemekleri: Çok zengin bir yemek kültürü vardır. Bunlardan en ünlüleri, uzun fasulye, dilme fasulye, et yemeği, perohi, yayım, ekşili kelle, yaprak dolması, kuru çörek, sini çöreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolaması, çingene baklavası, haluşkadır.

Safranbolu Evleri nedir kısaca özet?

Safranbolu Evleri, Osmanlı dönemi sivil mimarisinin en iyi örneklerindendir. Bu geleneksel Türk evleri, ahşap ve taş malzemelerin uyumlu bir şekilde kullanıldığı özgün mimariye sahiptir. Evler genellikle iki veya üç katlıdır ve ön cepheleri ahşap çıkmalarla süslenir.

Safranbolu nasıl bir şehir?

Arnavut kaldırımlı sokakları ile çok samimi ve şirin bir yer olan Safranbolu, büyük bir tepenin ortasında kurulmuştur. Eski ahşap Osmanlı evleriyle ünlenen ilçe, özellikle bahar aylarında çok sayıda ziyaretçi çeker. Eski Çarşı adı verilen büyük bir çarşıya sahiptir ve bu bölge turistik açıdan oldukça zengindir.


Safranbolu deyince aklımıza ne gelir?

Safranbolu denince aklımıza ilk gelen şey özgün mimariye sahip etkileyici evleri, Asya ve Avrupa arasındaki ticaretin önemli bir merkezi olmuş, karakteristik özelliklere sahip tarihi Safranbolu şehri UNESCO listesinde yer almaktadır.

Safranbolu neden meşhur?

Özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklar ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. UNESCO'nun 17 Aralık 1994'te Dünya Mirası listesine aldığı Safranbolu, Türkiye'de bulunan yaklaşık 50.000 korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının 1.125'ini barındırır.

Safranbolu ne yetişir?

Safranbolu'da kuru ve sulu tarım koşullarında yetiştirilen en önemli ürünler başta hububat olmak üzere sırasıyla yem bitkileri, sebze ve baklagillerdir Safranbolu adını ilçede yetişen safran bitkisinden aldığı rivayet edilmiştir.

Safranbolu'da ne yetişir?

Daha önce doğal olarak yetişen 46 endemik türün yanında, lavanta, adaçayı, biberiye, kekik, hünnap, alıç, yaban mersini, muşmula, kızılcık, ıhlamur, ateş dikeni, alev ağacı, erguvan, oya ağacı, kurtbağrı, taflan, çayır salebi, çörekotu, kantaron ve karabaş otu olmak 20 türde 160 bin bitkinin ekildiği aromatik bitki ...

Safranbolu nerelerde gezilir?

Anadolu'nun kuzeybatı kesiminde tarihte Paflagonya (Paphlagonia) olarak adlandırılan bölgede bulunan Safranbolu'nun bilinen geçmişini MÖ 3000 yıllarına kadar tarihlendirebilmekteyiz.

Safranbolu kaç yıllık?

Safranbolu Evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün yünümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. İlçe merkezinde 18. ve 19.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır.

Safranbolu evleri kaç yıllık?

Bilinen tarihi MÖ 3000 yıllarına kadar giden Safranbolu sırası ile Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlıların egemenlik kurdukları bir bölgede yer almaktadır.

Safranbolu ne zaman kuruldu?

Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı'dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak'tan; Safranbolu, Yenice ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili olmuştur.

1 Euro Kaç TL