Samsun Hakkında Kısa Bilgi

Samsun Hakkında Kısa Bilgi Samsun Hakkında Kısa Bilgi, Samsun ilinin özellikleri nelerdir?, Samsun neyi ile meşhur?, Samsun neden onemli?, Samsun kültürel özellikleri nelerdir?, Samsun'un neyi meşhur yerleri?

Samsun Hakkında Kısa Bilgi

Merkezi Samsun olan, on yedi ilçesi ve 1.247 mahallesi bulunan Samsun, 1.377.546 kişilik nüfusuyla Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek, Türkiye'nin ise on altıncı en yüksek nüfuslu ilidir. Doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Çorum ve Sinop illeri ile çevrili olup kuzeyinde Karadeniz bulunur.

Samsun ilinin özellikleri nelerdir?

Merkezi Samsun olan, on yedi ilçesi ve 1.247 mahallesi bulunan Samsun, 1.377.546 kişilik nüfusuyla Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek, Türkiye'nin ise on altıncı en yüksek nüfuslu ilidir. Doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Çorum ve Sinop illeri ile çevrili olup kuzeyinde Karadeniz bulunur.

Samsun neyi ile meşhur?

Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz'e döküldükleri deltalar arasında yer alan Samsun ili 9,083 km²'lik bir yüz ölçüme sahiptir. Coğrafi konum olarak 40° 50' - 41° 51' kuzey enlemleri, 37° 08' ve 34° 25' doğu boylamları arasındadır.

Samsun neden onemli?

Kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşımına sahiptir. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlamasında ve çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda müstesna bir yere sahip olan Samsun, Cumhuriyet tarihimiz içinde de Karadeniz Bölgesinin ve ülkemizin önemli bir merkezi haline gelmiştir.

Samsun kültürel özellikleri nelerdir?

Samsun mutfağı Karadeniz kültürünün özelliklerini taşısa da Anadolu, Balkan ve Kafkas mutfağından da izler taşır. Bunların yanı sıra Samsun, halk oyunları ve türküleri de oldukça popüler bir şehirdir. Samsun'da her yıl çeşitli festivaller düzenlenir. Bunlardan en meşhur olanları ise Güreş Festivalleridir.


Samsun'un neyi meşhur yerleri?

Samsun'un en uğrak doğal alanları ise; Kabaceviz Şelaleleri, Akalan Şelaleleri, Adapark, Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı, OMÜ Göleti, Tavşan Dağı, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Güvercinlik Göleti'dir.

Samsun'un doğal güzellikleri nelerdir?

Sebze ürünlerinde olduğu gibi meyve üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun fındık (116 bin 795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye'de 2'nci sırada yer alıyor. 444 ton muşmula üretimi ile 3'üncü sırada yer alan Samsun, kivi üretiminde (9611 ton) 4'üncü, böğürtlen üretiminde (64 ton) 5'inci ve dut üretiminde (2124 ...

Samsun hangi meyvesi meşhur?

Bafra Nokulu

Samsun yemekleri denince akla ilk gelen yemeklerden biri de nokuldur.


Samsun'un en ünlü yemeği nedir?

Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.

Samsun en çok ne yetişir?

Samsun'un belde ve köylerinde ise yaklaşık 412.000 kişi yaşamaktadır. En çok nüfuslu ilçesi 312.332 ile İlkadım' dır. En az nüfuslu ilçesi ise Yakakent' tir. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe 1.713 km² ile Vezirköprü'dür.

Samsun en büyük ilçesi hangisi?

Ancak bu dönemde şehrin adı Samsun olarak anılmakla birlikte, sancak adı olarak "Canik" adı kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminde idari düzenleme ile vilayet haline getirilen şehir günümüzde de "Samsun" adı ile anılmaktadır. Samsun'un ilk insanlarının Gaskalar olduğu mahalli kazılarda bulunan eşyalardan anlaşılmaktadır.

Samsun'un tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?

Samsun, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Samsun olan, on yedi ilçesi ve 1.247 mahallesi bulunan Samsun, 1.377.546 kişilik nüfusuyla Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek, Türkiye'nin ise on altıncı en yüksek nüfuslu ilidir.

Samsunlu ünlüler kim?

Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır. Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hâkimiyetine girmiştir.

1 Euro Kaç TL