Türkülerimiz Ve Hikayeleri Yöresel Türküler Ve Hikayeleri

Türkülerimiz Ve Hikayeleri Yöresel Türküler Ve Hikayeleri Türkülerimiz Ve Hikayeleri Yöresel Türküler Ve Hikayeleri, Hangi türkülerin hikayeleri var?, Yöresel türküler nelerdir?, Türküler bize neyi anlatıyor?, Sarı Gelin türküsünün hikayesi nedir?, Türkülerin çeşitleri nelerdir?, Çökertme türküsünün hikayesi nedir?

Türkülerimiz Ve Hikayeleri Yöresel Türküler Ve Hikayeleri



Hangi türkülerin hikayeleri var?

Türküler, bir milletin, doğumdan ölümüne kadar her şeyini anlatan ve bir milletin, dilini, kültürünü, yörenin adetlerini ve her şeyini içinde barındıran halk verimleridir. Başlarda duygulanıyorsunuz, okuyorsunuz ama sonra daha bir içine girdiğinizde, 'Türküler ne der, neyi anlatır?' onu anlıyorsunuz.

Yöresel türküler nelerdir?

Sarı gelin türküsünde Ermenice kelime yoktur. Kıpçakların, güzel, sarışın, mavi gözlü oldukları tarihte bilinmektedir. Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlıyı ailesi kız ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler.

Türküler bize neyi anlatıyor?

Su istediğinde bile yaralı Halil Efe'ye su vermeyen kolcular, pek ölmeye niyeti olmayan Halil Efe'yi kaymakamın emriyle gece iz bırakmadan boğarlar. Başta Gülsüm olmak üzere, ölüm haberini alan bütün Bodrum yasa bürünmüş ve anısına bu türküyü yakmıştır.

Sarı Gelin türküsünün hikayesi nedir?

Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.

Türkülerin çeşitleri nelerdir?

Geleneksel Türk müziği, ezgi ve söz bileşimi/ezgi yapılarından oluşan bir yaratıcılıktır. Ezgili müzikte hiçbir söz öğesi bulunmaz. Sözel/ezgili müziğin temeli ise, türkülerdir. Türkiye'nin sözlü geleneğinde, bir ezgi ile söylenen şiirlerin her çeşidini ifade etmek için "türkü" terim kullanılır.

Çökertme türküsünün hikayesi nedir?

Türküler, Türk toplumunun özelliklerini, tarihini, gelenek ve göreneklerini en güzel şekilde yansıtan unsurlardandır. İnsana ait tüm duyguları içeren türküler, aynı zamanda Türk toplumunun kültürel ve sosyo-ekonomik yaşamını yansıtan değerlerdir.

Yöresel Müziklerimiz ve müzik aletlerimiz nelerdir?

Dünyada bir milletin adıyla özdeş hâle gelmiş ender müzik türlerinden biridir türkü… “Türk” sözüne nispet i'si eklenerek oluşturulan bu kelime, Türk'ün adıyla anılmış ve dünyaya bu adla yayılmıştır. Bundan türkünün; Türklere ait olan, onların icat ettikleri bir nağme, bir ezgi, bir müzik türü olduğu anlaşılmaktadır.

Geleneksel Türkü Nedir?

Türküde, Fırat nehrine kapılıp ölen yeni gelin olmuş bir kızın hikâyesi ve bu ölümden dolayı duyulan acılar anlatılmaktadır. “Şu Fırat'ın Suyu Akar Serindir” türküsünde bir tarihî mekâna bağlı olarak ve insanın doğa ile yaşam mücadelesi konusu işlenmiştir. Türküler Anadolu insanının gerçek hikâyesidir.

Türkiye'nin türküleri nelerdir?

Yöresi ve türü çok tartışmalıdır. Sözlerdeki "onbeşli" vurgusundan ötürü I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi'ne giden ve halk arasında "Onbeşliler" diye bilinen 1315 doğumlu (1898-1899 yıllarında doğmuş) çocuklar için yazılmış ağıt olduğu; sonradan ritmik bir oyun müziği haline geldiği iddia edilmiştir.

Türkülerimizin önemi nedir?

Kışlalar doldu bugün” uzun havasının hikâyesi

Hamza Şenses'in kardeşi İbrahim, Diyarbakır'da askerdir. Eskiden askerlik süresi şimdiki gibi olmayıp 3-4 yıl sürer, savaş dönemlerinde daha fazla sürdüğü de olurdu. İşte, Hamza, uzun zamandan beri askerliğini yapmakta olan kardeşi İbrahim'i özlemiştir.


1 Euro Kaç TL