Ahkâm ne demek TDK?
Ahkâm ne demek TDK?,
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Ahkam kelimesi ''hüküm'' sözcüğünden türetilmiştir. Hüküm, bir meseleye dair varılan sonuç ve yargı anlamına gelirken, ahkam kelimesi de hüküm sözcüğünün çoğuludur. Kuran ahkâmı ne demek?
Kuran ahkâmı ne demek?,
Kur'ân-ı Kerîm âyetlerini açıklamayı ve yorumlamayı ifade eden terim; Kur'an âyetlerini yorumlama ilmi ve bu alandaki eserlerin ortak adı. Ahkâm konuları nelerdir?
Ahkâm konuları nelerdir?,
Hükümler, yargılar, kanunlar, kararlar. Ahkâm âyetleri ne demek?
Ahkâm âyetleri ne demek?,
Ahkam ayetleri kavramı ile Kur'an'daki, amelî/fıkhî hükümler içeren ayetler, diğer bir deyişle amelî/fıkhî hükümlere kaynaklık eden ayetler kastedilir. Ahkam ayetleri üzerinde tefsir faaliyetinde bulunma ve hüküm istinbatı konusu, müfes- sirlerin ve fakihlerin ortak çalışma alanları olarak nitelenebilir. Ahkâm ne demek nedir?
Ahkâm ne demek nedir?,
“Karar, yargı; ilim, anlayış” gibi mânalara gelen hüküm kelimesinin çoğul şekli. Kelâm, mantık ve fıkıh ilimlerinde kullanılan bir terim. İslâm hukukunun amelî-tatbikî bölümünü ve miras hukukunda alt soy hısımları ifade eden fıkıh terimi. Ahkâm ne demek Osmanlı?
Ahkâm ne demek Osmanlı?,
Ahkâm, hükmün çoğulu olup burada “padişah buyruğu” anlamına gelmektedir. Osmanlılar'da hükümler bizzat padişah tarafından ısdâr edilmez, padişahın yetki verdiği makam veya bu makama bağlı daireler, onun adına hüküm verebilirlerdi. Bu bakımdan hükümler sadâret makamından veya defterdarlıktan çıkardı. Ahkâm hadis ne demek?
Ahkâm hadis ne demek?,
İlk dönemlerde hadisin anlaşılmasına fıkhu'l-hadîs denirken daha sonraki süreçte özellikle yazılan eserlere ahkâm hadisi ifadesini kullanılmaktadır. Ahkâm hadisleri çalışmaları belirli özellikler taşıyan eserlerdir. Bu özellikler, isnat ve metin dengesi içerisinde onlarca maddeyi içermektedir. Kuranda kaç ahkâm ayeti var?
Kuranda kaç ahkâm ayeti var?,
Ahkâm âyetlerinin sayısı ve tasnifi konusunda âlimler farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Zerkeşî'nin belirttiğine göre Gazzâlî ile Fahreddin er-Râzî Kur'an'daki ahkâm âyetlerinin sayısını 500 olarak tesbit etmişlerdir. Bu sayıyı 800'ün üzerine çıkaranlar olduğu gibi 200'e kadar indirenler de vardır. Ahkâm tefsiri kime ait?
Ahkâm tefsiri kime ait?,
Sertoğlu, a.g.e., s. 10; Uzunçarşılı, a.g.e, s. 280. defterler, Ahkâm-Şikâyet Defterleri olarak da adlandırılabilir. verilen yerlerde muhafaza edilen bu defterler, sonraki dönemler için de birer müracaat kaynağı idiler. Ahkâm Osmanlıca ne demek?
Ahkâm Osmanlıca ne demek?,
Kelâmcılar “esmâ” kullanıldığında mü'min, müslüman, münâfık, kâfir ve fâsık gibi isimleri; “ahkâm” denildiğinde ise bu isimlere sahip olan mükelleflerin sevap ve ceza bakımından cennetlik veya cehennemlik olmaları anlamındaki hükümleri kastetmişlerdir. Esma ve ahkâm ne demek?
Esma ve ahkâm ne demek?,
Ahkâm tefsirleri genelde ibâdat, muâmelat ve ukûbat konularıyla ilgili âyetlerin yorumunu içeren eserlerdir. Ahkâm tefsirleri nelerdir?
Ahkâm tefsirleri nelerdir?,
Sözlükte “ortadan kaldırmak; nakletmek, beyan etmek” mânalarına gelen nesh kelimesi terim olarak şer'î bir hükmün daha sonra gelen şer'î bir delille kaldırılmasını ifade eder. Neshin söz konusu olduğu durumlarda önceki hüküm mensûh, onu yürürlükten kaldıran yeni hüküm veya delil nâsih diye anılır.