Maveraünnehir ne anlama gelir?
Maveraünnehir ne anlama gelir?,
Arapça kökenli Maveraünnehir sözcüğü Türkçede 'Nehrin ötesi/ardı' anlamına gelir. Bu bölge Batılı dillerde Transaxonia veya Transoxiana (Oxus Nehri'nin ötesi) olarak bilinir. Bunun nedeni Amu Derya nehrinin Yunanca'da Oxus olarak bilinmesi ve Büyük İskender tarafından Batı medeniyetine tanıştırılmasıdır. Maveraünnehir Fatihi kimdir?
Maveraünnehir Fatihi kimdir?,
Müslümanların Maveraünnehir'i fethi ya da Arapların Maveraünnehir'i fethi, günümüzde Özbekistan'ı, Tacikistan'ı, Kazakistan'ı ve Kırgızistan'ı kapsayan Orta Asya'nın tümünün ya da bazı bölgelerinin 7. ve 8. yüzyıllarda On İki İmamların dördüncüsü olan İmam Zeynel Abidin ve taraftarları olan Müslümanlar tarafından ... Maveraünnehir hangi Türk devleti?
Maveraünnehir hangi Türk devleti?,
Mâverâünnehir, Orta Asya'da kurulan ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların 999 yılında Fergana, Taşkent dâhil olmak üzere Samanilerden alarak hâkim olduğu, İslamî ilimlerin geliştiği ve özellikle de fıkıh havzalarının ortaya çıktığı,12 Hanefi mezhebinin Irak ve Horasan'dan sonra en çok yaygın olduğu bölgelerdir. Maveraünnehir görüşmeleri nedir?
Maveraünnehir görüşmeleri nedir?,
TYT 1025 yılında Karahanlı ve Gazneli devletlerinin hüküm- darları arasında tarihi Maveraünnehir görüşmeleri yapıldı. Bu görüşmelerde kalabalık Türkmen topluluk- larını bir araya getiren Selçukluların, bir an önce etkisiz hâle getirilmesi kararı alındı. Maveraünnehir diye bilinen yer neresidir?
Maveraünnehir diye bilinen yer neresidir?,
Maveraünnehir, Orta Asya'da, Ceyhun (Amu Derya) ve Seyhun (Siri Derya) nehirleri arasında kalan tarihi bölge. Bugün bu bölge Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan arasında bölünmüştür. Maveraünnehir günümüzde neresi?
Maveraünnehir günümüzde neresi?,
Mâverâünnehir, “nehrin ötesi”; “çayardı” anlamlarında kullanılmakta olup Amuderya (Ceyhun), Siriderya (Seyhun) arasında kalan, özellikle Türklerin yaşadığı ve bugün ise Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırgızistan'ın bulunduğu bir bölgedir. Emeviler Türklerle savaştı mı?
Emeviler Türklerle savaştı mı?,
Emeviler Dönemi. Emevilerin 661 yılında halifeliği ele geçirmelerinden sonra Arapların Türk ülkelerine doğru ilerleyişleri devam etti. Türkler ile Araplar arasında en şiddetli mücadeleler ve savaşlar Emeviler döneminde yaşandı. Bu dönemde Orta Asya'da Göktürk egemenliği hüküm sürmekteydi. Emeviler şu an hangi ülke?
Emeviler şu an hangi ülke?,
Dört Halife Dönemi'nin ardından kurulmuş ilk İslam Devleti Emeviler; Suriye'nin merkezi olan ve bugün Şam adıyla bildiğimiz Dımaşk şehrinde kurulmuştur. Hz. Osman döneminde Şam valisi olan Muaviye tarafından kurulan Emeviler Devleti'nin başkenti neresidir sorusunun cevabı da Şam'dır. En büyük kâfir kimdir?
En büyük kâfir kimdir?,
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır. Türklerin anavatanı neresidir?
Türklerin anavatanı neresidir?,
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz. Türk ırkı ne zaman ortaya çıktı?
Türk ırkı ne zaman ortaya çıktı?,
Hazar Türkleri. İslam'ı kabul eden ilk Türk devleti olarak, Hazarlar da gösterilir. 723 yılında Hazar Türkleri, Müslüman Arapları yenilgiye uğratınca büyük bir ordu ile Hazarların üzerine yürüyen Emeviler, Halife Hişam Bin Abdülmelik döneminde (724-743) Hazarların, Kafkasların ötesine kadar çekilmelerine sebep oldular. İslamiyeti ilk kabul eden Türk devleti kimdir?
İslamiyeti ilk kabul eden Türk devleti kimdir?,
Arapça kökenli bir kelime olan Maveraünnehir, Batılı dillerde Transaxonia veya Transoxiana (Oxus Nehri'nin ötesi) olarak da bilinir. Bunun asıl nedeni ise, Amu Derya nehrinin Yunanca karşılığı Oxus olarak bilinir ve Batı medeniyeti ile Büyük İskender tarafından tanıştırılmıştır.