Diyarbakır Yöresel Ürünler

Diyarbakır Yöresel Ürünler Diyarbakır Yöresel Ürünler, Diyarbakır yöresel ürünleri nelerdir?, Diyarbakır neyi ile meşhur?, Diyarbakır'ın yiyecek olarak neyi meşhur?, Diyarbakır ilimizin meşhur meyvesi nedir?, Diyarbakır'ın belirgin özellikleri nelerdir?, Diyarbakirdan ne getirilir?

Diyarbakır Yöresel Ürünler



Diyarbakır yöresel ürünleri nelerdir?

Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.

Diyarbakır neyi ile meşhur?

Gezilecek yerler: Ulu Cami, Hevsel Bahçeleri, Anzele Parkı, Diyarbakır Surları, Birkleyn Mağaraları… Ünlü yemekler: meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, mahlepli Diyarbakır çöreği, ayvalı kavurma, cartlak kebabı, kaburga dolması… Antika ürünler ve seramikler. Diyarbakır karpuzu.

Diyarbakır'ın yiyecek olarak neyi meşhur?

Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Diyarbakır'da, Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adları ile tanınan tiplerin eskiden yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir.

Diyarbakır ilimizin meşhur meyvesi nedir?

Yeryüzü şekilleri açısından genelde dağlarla çevrili, ortası hafif çukurlaşmış görünümdedir ve Güneydoğu Torosların kollarıyla çevrilidir. En yüksek dağı Muş sınırı yakınındaki Anduk Dağıdır (2830m). İklim İlde sert ve kurak bir yayla iklimi hakimdir. Yazları çok sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçer.

Diyarbakır'ın belirgin özellikleri nelerdir?

Diyarbakır Surları: Diyarbakır denince akla gelen iki şeyden biri de Diyarbakır Surları'dır (diğeri de karpuzdur ???? ).

Diyarbakirdan ne getirilir?

Diyarbakır Ulu Cami

Diyarbakır'ın tarihi yerleri denince akla ilk olarak Ulu Camii geliyor. Anadolu'daki en eski camilerden biri olan Diyarbakır Ulu Cami'nin tarihi 639 yılına dayanıyor.


Diyarbakır deyince akla ne gelir?

İpekli kumaşları, mendilleri poşuları ile ünlü ilde üretim eskiye göre oldukça azdır. Toprak işleri, saraçlık, keçecilik, kilim, cicim, heybe gibi dokumacılık, işlemeli peşkir, peştamal, namaz örtüsü yapımı, el dokuması halıcılık, ildeki diğer önemli el sanatlarıdır.

Diyarbakır'ın en meşhur şeyi nedir?

Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir. Toplamda 253.226da alanda yetiştiricilik yapılmaktadır.

Diyarbakır meşhur tatlısı nedir?

Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.

Diyarbakır yöresine ait el sanatları nelerdir?

Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleridir. İl bazında ise en fazla üretim ilimizde yapılmaktadır. Adana ili Türkiye karpuz üretiminin tek başına % 20'sini sağlamaktadır. serinleticidir.

1 Euro Kaç TL