Pleura neresi?
Pleura neresi?,
Plevra, göğüs boşluğunu içten kaplayan ve akciğerleri çevreleyen, iki katlı, ince bir zar tabakasıdır. Normal şartlarda plevranın bu iki katmanı arasında akciğerin solunum esnasında kolayca hareket edebilmesini sağlayan, yaklaşık 20 mL civarında kaygan bir sıvı bulunmaktadır. Pleura zarı ne işe yarar?
Pleura zarı ne işe yarar?,
Vücutta akciğerleri ve göğüs boşluğunu kaplayan ve plevra olarak adlandırılan iki katlı, ince bir zar tabakası bulunur. Her iki zarın arasında ise yaklaşık 20 ml. kadar kaygan bir sıvı bulunur. Bu çift katmandan oluşan zar ve içindeki sıvı, solunum sırasında akciğerlerin rahatça hareket etmesini sağlar. Pleural ne demek tıp?
Pleural ne demek tıp?,
Akciğer zarı, (pleurae ya da plevra) akciğeri çevreleyen zarımsı iki dokudan oluşur. Dış zar göğüs duvarına bağlıdır (pariteal pleura) içte ki ise akciğere ve diğer iç dokulara bağlıdır (visceral pleura). Bu iki zar arasında "zar boşluğu" adı verilen ince bir boşluk bulunur. Pleura sıvısı nedir?
Pleura sıvısı nedir?,
Akciğerin dışında göğüs kafesinin içinde plevral aralık diye adlandırılan bölgede sıvı birikmesine plevral efüzyon ya da plevral sıvı denir. Plevral sıvı akciğere yaptığı basıyla akciğerin çalışmasını bloke eder ve bazı rahatsızlıklara neden olur. Akciğerde sıvı birikmesinin tam karşılığı plörezi değildir. Plevra ağrısı neden olur?
Plevra ağrısı neden olur?,
Plevral ağrıların en önemli etyolojik faktörleri: Pnömoni, tüberküloz, pulmoner emboli, pnömotoraks, kanser ve kollajen doku hastalıklarıdır. Akciğer parankimi ve visseral plevra, ağrılı uyaran- lara karşı duyarsızdır. Bu yüzden bu sisteme ait ağrılar; trakea, büyük bronşlar ve pulmoner arter lezyonlarıyla ilgilidir. Ciğerleri su toplayan hasta iyileşir mi?
Ciğerleri su toplayan hasta iyileşir mi?,
Eğer akciğer su toplaması küçük çaplıysa kendi kendine geçme durumu söz konusu olabilir. Ancak altında yatan önemli bir rahatsızlık varsa doktorun öngördüğü tedavi yöntemi olmaksızın geçmesi pek mümkün değildir. Su toplamasına neden olan hastalık tedavi edildikçe plevral efüzyon da genellikle iyileşmektedir. Plevral hastalıklar nelerdir?
Plevral hastalıklar nelerdir?,
Plevra hastalıkları denildiğinde başlıca 3 patoloji akla gelir: 1) Plevral efüzyon, 2) Plevral kalınlaşma ve plaklar, 3) Pnömotoraks. Bunlardan en sık karşılaşılan ve ayırıcı tanıda sıkıntı yaşanan plevral efüzyonlardır. Plevral efüzyonlar oldukça sık görülen patolojilerdir. Akciğerde iltihap olduğu nasıl anlaşılır?
Akciğerde iltihap olduğu nasıl anlaşılır?,
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur. Plevra kendini yeniler mi?
Plevra kendini yeniler mi?,
Plevral Efüzyon tekrar eder mi? Plevra efüzyona neden olan bozukluk tedavi edilmediği müddetçe plevradan sıvı boşaltılsa bile bir süre sonra sıvı tekrar toplanacaktır. Bu nedenle öncelikle plevral sıvı oluşumuna neden olan hastalığın tedavi edilmesi şarttır. Pleural boşluk nedir?
Pleural boşluk nedir?,
Akciğeri örten plevra tabakasına visseral plevra, göğüs duvarını örtenine ise parietal plevra adı verilir. Visseral ve parietal plevra tabakaları arasında kalan aralık plevral boşluk olarak bilinir. Plörezi kanser midir?
Plörezi kanser midir?,
Belirtileri Nelerdir? Plörezi, akciğerleri ve göğüs boşluğunu saran ve plevra olarak adlandırılan iki katlı, ince bir zar tabakasında aşırı sıvı birikimi sonucu ortaya çıkan ciddi akciğer hastalıkları arasında yer alır. İki akciğer arasındaki boşluğa ne denir?
İki akciğer arasındaki boşluğa ne denir?,
Mediastinum: Mediastinum göğüs boşluğunun iki akciğer arasında kalan bölümüdür. Kendi içinde de ön ve arka mediastin boşluk olmak üzere ikiye ayrılır.