Şamanizm İnancı Nedir
Şamanizm dini neye inanır?, Başta Sibirya ve Ural-Altay halkları olmak üzere dünyanın hemen her yerindeki kandaş (kan birlikteliğine dayanan) toplulukların öbür dünyayla, ruhlarla ilişki kurma ve hastaları iyileştirme gücü taşıdığına inanılan şaman çevresinde odaklaşan inanç sistemi “Şamanizm” olarak tanımlanmaktadır1.
Şamanizm dini neye inanır?
Şamanizm dini neye inanır?,
Başta Sibirya ve Ural-Altay halkları olmak üzere dünyanın hemen her yerindeki kandaş (kan birlikteliğine dayanan) toplulukların öbür dünyayla, ruhlarla ilişki kurma ve hastaları iyileştirme gücü taşıdığına inanılan şaman çevresinde odaklaşan inanç sistemi “Şamanizm” olarak tanımlanmaktadır1. Türkiye'de olan şaman var mı?
Türkiye'de olan şaman var mı?,
Şamanizm ata ruhlarına ve doğa varlıklarına tapınmaya dayanan eski bir Asya dinidir. Bu dinin ne zaman ortaya çıktığı, ne gibi değişikliklerden geçtiği kesin olarak bilinmemektedir. Şamanların özellikleri nelerdir?
Şamanların özellikleri nelerdir?,
Balıkesir'in Kaz Dağlarının eteğinde bulunan Tahtakuşlar köyü, Dünyanın en eski inanç sistemlerinden olan Şamanizm kültürüne ev sahipliği yapıyor. Köyde kurulan Türkiye'nin ilk özel etnografya galerisinde, Orta Asya'dan Ege kıyılarına kadar ulaşan Şaman kültürünün birçok örneği sergileniyor. Şamanizm hangi millete aittir?
Şamanizm hangi millete aittir?,
Şaman (Çuvaşça ve Rusça: Шаман) ya da Kam, Şamanizm dinine inanan kavimler tarafından, ruhlarla insanlar arasında iletişim kurduğuna inanılan dini liderdir. Tunguzcada ve Mançucada ''büyücü'' veya ''kahin'' anlamına gelmektedir. Ateşli bir ritüelin sırasında, bir Tuva'lı şaman. Tuva halkında şamanizm hâlâ çok canlıdır. Türkler şamanist midir?
Türkler şamanist midir?,
Şamanizm olarak adlandırılan Türklerin eski dini, günümüzde hala Sibirya ve Orta Asya'da kendi başına varlığını sürdürmektedir ve bu dine mensup olan insanlar ilgili coğrafyalarda bulunmaktadır. Günümüzde Saha, Hakas, Tuva ve Altay Türkleri ile Moğolların kuzey kolu olan Buryatlar bu dine mensup olan halklardır. Alevilik Şamanizm nedir?
Alevilik Şamanizm nedir?,
Dolayısıyla Şamanizm gibi, Şaman terimi de Türklere ait değildir. Hakikaten tarihi belgelerde eski Türk topluluklarında Şamanlığa benzer bir inancın varlığına ihtimal verdirecek hiçbir kayıt mevcut değildir. Kadın şamanlara ne denir?
Kadın şamanlara ne denir?,
Şamanizm, bir şamanın (Türklerde kam) çeşitli bilinç durumları aracılığıyla ruh dünyası ile etkileşime girdiği dini bir uygulamadır. Uygulama genelde kâhinlik ya da iyileştirme gibi amaçlarla yapılır. Günümüzde yenilenerek tekrar uygulanmaya başlanan şekline ise Neoşamanizm denir. Şaman ritüeli nedir?
Şaman ritüeli nedir?,
"Otagan" veya "Otağan" (Moğollar'da "Utagan" veya "Udagan"), Türk-Moğol kültüründe daha çok kadın şamanlara verilen addır. Ota (ilaç), otamak (ilaçla tedavi etmek) gibi kelimelerle aynı kökten gelir. Utağan, Yatağan kelimeleri Dölyatağı demektir. Şamanizm gelenekleri nelerdir?
Şamanizm gelenekleri nelerdir?,
Şamanik ritüeller, binlerce yıldır farklı kültürlerde, şamanların ruhsal bağlantılar kurmaları, şifa uygulamaları yapmaları ve topluluklarına rehberlik etmeleri için kullanılan güçlü uygulamalardır. Şaman ölüleri ne yapar?
Şaman ölüleri ne yapar?,
Eski Türklerde ölü kimi zaman toprağa gömülürken kimi zaman yakılmış, yakılıp gömülmüş, terk edilmiş veya ağaca asılmıştı. Ölünün yakılması veya gömülmesi durumunda yapılan defin töreni geleneklerinde bir değişiklik görülmüyordu. Ölüyü yakarak toprağa gömme adetini özellikle Göktürkler uyguluyordu.