Uyuşmazlık mahkemesinin görevleri nelerdir?
Uyuşmazlık Mahkemesi neye bakar?, Mahkemenin Görevi : MADDE 1. — Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.
Uyuşmazlık Mahkemesi neye bakar?
Uyuşmazlık Mahkemesi neye bakar?,
Mahkemenin Görevi : MADDE 1. — Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir. Uyuşmazlık Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?
Uyuşmazlık Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?,
1945'te çıkarılan 4788 sayılı Kanun'un birinci maddesinde, Uyuşmazlık Mahkemesi'nin görevi şu şekilde tanımlanmaktaydı: Genel mahkemeler, İdare ve askerlik yargı yerleri arasında hukuk işlerinden doğan vazife ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeğe yetkili olmak üzere bir Uyuşmazlık Mahkemesi kurulmuştur. Uyuşmazlık ne demek hukuk?
Uyuşmazlık ne demek hukuk?,
Kanuna göre de Uyuşmazlık Mahkemesinin kararları kesindir. İlgili yargı mercileri ile bütün makam, kuruluş ve kişiler; Uyuşmazlık Mahkemesinin kararlarına uymak, geciktirmeksizin onları uygulamakla yükümlüdürler. Uyuşmazlık Mahkemesinin kararları bağlayıcı niteliktedir. Hüküm uyuşmazlığının koşulları nelerdir?
Hüküm uyuşmazlığının koşulları nelerdir?,
Hukuki uyuşmazlık, karşılıklı taraflar arasında meydana gelen hukuki anlaşmazlıklardır. Bu uyuşmazlıklar, farklı görüşlerin olduğu, çözülemeyen veya yargıya taşınan sorunlar olabilir. Uyuşmazlık mahkemelerinin görevleri nelerdir?
Uyuşmazlık mahkemelerinin görevleri nelerdir?,
Mahkemenin Görevi : MADDE 1. — Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir. Mahkemelerin görevleri nelerdir?
Mahkemelerin görevleri nelerdir?,
Mahkemelerin asıl görevi yargılama yapmaktır fakat bazı idari işlemleri de bulunmaktadır. Örneğin mahkeme kaleminin işleri idari işlemlerdir. Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu gözetilerek Adalet Bakanlığınca Hâkim ve Savcılar Kurulu'nun görüşü alınarak kurulmaktadır. Uyuşmazlık Mahkemesi kararından sonra ne yapılır?
Uyuşmazlık Mahkemesi kararından sonra ne yapılır?,
“Davacı, Uyuşmazlık Mahkemesi kararının kendisine tebliğinden itibaren on gün içinde (görevsizlik kararı bozulmuş olan) hukuk mahkemesine başvurarak davaya devam edilmesini isterse, hukuk mahkemesinde bakılacak olan dava, eski davanın devamı sayılır (HUMK m.193*, II, III kıyasen) (Prof. Dr. Uyuşmazlık durumunda ilk önce hangi mahkemeye gidilir?
Uyuşmazlık durumunda ilk önce hangi mahkemeye gidilir?,
İncelemede izlenecek sıra: Madde 27 – Uyuşmazlık Mahkemesi, uyuşmazlık çıkarmaya veya görev uyuşmazlıklarına ilişkin istemleri önce şekil ve süre açısından inceler; yöntemine uymayan veya süresi içinde ileri sürülmemiş istemleri reddeder. En yüksek mahkeme nedir?
En yüksek mahkeme nedir?,
Yargıtay; Yargıtay adli yargıda yer alan mahkemelerin verdiği kararların son inceleme merciidir. Yargıtay mahkemelerin verdiği kararlarda hukuki denetim yapar. Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Uyuşmazlık çözüm yolları nelerdir?
Uyuşmazlık çözüm yolları nelerdir?,
Bu yöntemler arasında “uzlaşma”, “ hakem heyeti” , “arabuluculuk”, “tahkim” ve “sulh” sayılabilir. Tüketici uyuşmazlıklarında “hakem heyeti” ve vergi uyuşmazlıklarında “uzlaşma” kurumu uzun yıllardan beri uygulanmaktadır. Uyuşmazlık mahkemesi başkanını kim seçer?
Uyuşmazlık mahkemesi başkanını kim seçer?,
Uyuşmazlık Mahkemesi bir Başkan ile altı asıl, altı yedek üyeden kurulur. Uyuşmazlık Mahkemesine, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Danıştay Genel Kurulunca kendi daire başkan ve üyeleri arasından üçer asıl, üçer yedek üye seçilir. Uyuşmazlık çeşitleri nelerdir?
Uyuşmazlık çeşitleri nelerdir?,
Ceza kararlarında; sanığın, fiilin ve maddi olayların aynı olması halinde hüküm uyuşmazlığı var sayılır. İlgili kişi veya makam Uyuşmazlık Mahkemesine başvurarak hüküm uyuşmazlığının giderilmesini isteyebilir. Bu halde olumsuz görev uyuşmazlığının çıkarılması ile ilgili usul kuralları uygulanır.