Kakaolu Kek Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin:
- 3 adet yumurta (oda ısısında)
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt (oda ısısında)
- 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2,5 su bardağı un (elenmiş)
- 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
- 1 fiske tuz
Fırın Kabını Yağlamak İçin:
- 1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı (tereyağı çabuk yandığı için ben genelde margarin tercih ediyorum.)
Yapılışı
1. Öncelikle un, kabartma tozu, vanilya, kakao ve tuz bir kapta kaşık yardımı ile harmanlanır. Hepsini eleyerek eklemeniz hem malzemelerin karışması hem de kabarmasını kolaylaştıracaktır.
2. Yumurta ve şeker, şeker eriyene ve karışım beyaza yakın renk alana kadar mikserle çırpılır. Mikseri kapadığınızda, mikser ucu ile hamurun üzerine "8" çizdiğinizde görebiliyorsanız yeterince çırptınız demektir :)
3, Yumurta ve şeker karışımı üzerine yağ ve süt eklenir. Mikserle kısa süre karışması sağlanır.
4. Üzerine ayrı bir kapta karıştırılan un karışımı eklenir ve mikserle karıştırılır.
5. Kek kalıbı yağlanır ve üzerine bir parça un serpilir (kekin kalıptan kolay çıkmasını sağlayacaktır.)
6. Yağlanmış kalıba kek harcı dökülür, 1-2 defa kek kalıbı tezgaha vurularak hava kabarcıklarının çıkması sağlanır.
7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-45 dakika kadar pişirilir.
8. Özellikle ilk 30 dakika fırının kapağının açılmaması önemlidir. Aksi durumda kekiniz istediğiniz gibi kabarmayacaktır.
9. Süre sonunda kürdan batırarak pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan kuru olarak çıkıyorsa pişmiş demektir. Kürdanda halen kek hamuru varsa kekiniz henüz yeterince pişmemiş demektir. 5-15 dakika kadar daha kontrollü olarak pişirmeye devam ediniz.
10. Piştikten sonra kekin 10 dakika kadar soğumasını bekleyip kalıbı bir tepsiye veya tabağa ters çevirerek rahatça çıkarabilirsiniz.
Afiyet olsun :)