Grev ve lokavt kimin hakkıdır?

Grev ve lokavt kimin hakkıdır?, Grev ve lokavt hakki nedir?, Grev ve lokavt ertelenmesi kararını kim verir?, Grev hakkı hangi haktır?, Grev ve lokavt yasağı bulunan işler nelerdir?


Grev ve lokavt hakki nedir?

Grev ve lokavt hakki nedir?, ' Anayasa Madde 54'ten de anlaşılabileceği üzere grev bir hak olarak düzenlenmişken, lokavt bir hak olarak düzenlenmemiştir. Bu nedenle de hukukumuzda lokavt bir saldırı değil aksine savunma amacı taşımaktadır. Aynı zamanda Anayasa Madde 54 kapsamında grev yalnızca işçilere tanınmış bir haktır.

Grev ve lokavt ertelenmesi kararını kim verir?

Grev ve lokavt ertelenmesi kararını kim verir?, Madde 33 – Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı bir kararname ile altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararnamenin yayımı tarihinde işlemeye başlar.

Grev hakkı hangi haktır?

Grev hakkı hangi haktır?, Greve karar verme ve idare etme yetkisi her ne kadar sendikalara verilmiş olsa da esasen grev hakkı, işçilere özgülenen bir haktır10. Sonuç olarak ifade etmek gerekir ki grev hakkı, kolektif yönü ağır basan ancak bireysel yönü de yadsınamayacak olan bir haktır.

Grev ve lokavt yasağı bulunan işler nelerdir?

Grev ve lokavt yasağı bulunan işler nelerdir?, Buna göre: “Grev (ve lokavt) süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez; bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz.

Grev ve lokavt kıdeme dahil mi?

Grev ve lokavt kıdeme dahil mi?, KANUN DIŞI GREVİN TESPİTİ

Kanun dışı grevin herhangi bir işçi kuruluşunca kararlaştırılmaksızın işçiler kararı ile yapılması halinde greve katılan işçilerin davalı olarak gösterilmesi gerecektir. Talep halinde mahkeme bir ay içinde karar verecektir.


Grev kararını kim alır?

Grev kararını kim alır?, Gerek 275 ve gerekse 2822 Sayılı Yasalara göre, Bakanlar Kurulu grevleri erteleme yetkisine ancak karar verilmiş veya başlanmış olan yasal bir grev, memleket sağlığını ve milli güvenliği bozucu nitelikte ise başvurabilecektir. Grevleri erteleme yetkisi bu iki gerekçe ile sınırlıdır.

Grev hangi sebeplerle ertelenir?

Grev hangi sebeplerle ertelenir?, Üyuşmazlığın tarafı olan işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren, grev kararının kendisine tebliğinden itibaren 60 gün içinde lokavt kararı alabilir ve bu süre içerisinde 6 iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya koyabilir.

Lokavt kararı ne zaman alınır?

Lokavt kararı ne zaman alınır?, Madde 37 – Grev ve lokavt kararı, karşı tarafa tebliğinden itibaren altmış gün içinde ve karşı tarafa noter aracılığı ile altı işgünü önce bildirilecek tarihte uygulamaya konabilir.

Alınan bir grev veya lokavt kararının uygulanmaya başlanmadan en az kaç işgünü önceden karşı tarafa bildirilmesi gerekmektedir?

Alınan bir grev veya lokavt kararının uygulanmaya başlanmadan en az kaç işgünü önceden karşı tarafa bildirilmesi gerekmektedir?, 1961 Anayasası ise grev hakkına yer veren ilk anayasa oldu. 1963 yılının 15 Temmuz tarihinde çıkarılan Sendikalar Kanunu'yla birlikte Türkiye'de işçilere ilk defa grev hakkı tanındı.

Grev hakkı ilk olarak hangi anayasada yer almaktadır?

Grev hakkı ilk olarak hangi anayasada yer almaktadır?, Nitekim 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ise kamu görevlilerinin grev yapmasını açıkça yasaklayan hükümler içermektedir.

Memurun grev hakkı yok mu?

Memurun grev hakkı yok mu?, Bir işyerinde grevin başlaması durumunda, bu işyerinde çalışan tüm işçiler, sendikalı olsunlar veya olmasınlar, greve katılma veya katılmama konusunda tam bir özgürlüğe sahiptir. Sendikaların üyelerini greve katılmaya zorlama gücü yoktur. Olsa olsa üyelerine kendi tüzüğünde yazılı olan yaptırımları uygulayabilir.

Greve kimler katılabilir?

Greve kimler katılabilir?, Lokavt, greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması. Lokavt işçilerin işten çıkarılması değil, işveren tarafından çalıştırılmamasıdır.

1 Euro Kaç TL