İdari vesayet yetkisini açıklayınız?
İdari vesayet yetkisi nedir?, İdari Vesayet veya yönetsel vesayet, özellikle üniter yapılı devletlerde genel idare sınıfı ile yerinden yönetim alanı arasında idari açıdan bütünlük sağlamaya yarayan denetim mekanizmasıdır.
İdari vesayet yetkisi nedir?
İdari vesayet yetkisi nedir?,
İdari Vesayet veya yönetsel vesayet, özellikle üniter yapılı devletlerde genel idare sınıfı ile yerinden yönetim alanı arasında idari açıdan bütünlük sağlamaya yarayan denetim mekanizmasıdır. Idare vesayet ilkesi nedir?
Idare vesayet ilkesi nedir?,
İdari vesayet yetkisi genel ve olağan bir yetki olmayıp aksine istisnai bir yetkidir. Yani vesayet yetkisinin kanunla öngörülmedikçe kullanılması mümkün değildir9. Vesayet yetkisi tamamen kanuni düzenlemeye uygun olarak kullanılmalıdır. İdari vesayet nedir makale?
İdari vesayet nedir makale?,
"İdari Vesayet", yerel yönetim kuruluşlarının, kendi yapıları dışında başka bir idare tarafından, yasaların çizmiş olduğu sınırlar çerçevesinde denetlenmesi, şeklinde ifade edilebilir. İdari vesayet denetimi, "idarenin bütünlüğü" ilkesinin bir sonucudur. İdari vesayet denetimini kim yapar?
İdari vesayet denetimini kim yapar?,
İdari vesayet merkezle ademimerkeziyet idareleri arasında bir rabıta tesis etmek ve ademimerkeziyet idarelerinin karar ve fiilleriyle devletin birliğini ve amme hizmetlerinin insicamını ihlal etmelerine mani olmak için kabul edilmiş bir hukuki müessesedir". İdari vesayet nedir örnek?
İdari vesayet nedir örnek?,
Merkezi idare, mahalli idareler üzerinde, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahiptir ... Hiyerarşi ve idari vesayet nedir?
Hiyerarşi ve idari vesayet nedir?,
Daha çok bölgeli devletlerde görülür. Kısaca yerel yönetimlerin merkezi yönetim tarafından denetlenmesidir.Ek olarak idare hukuku ve anayasal kurallar içerisinde üstün astı denetlemesi anlamına da gelmektedir. Türkiye'de 1982 Anayasası'nın 127. Maddesi'nde idari vesayetten bahsedilmektedir. Vesayet ne demek?
Vesayet ne demek?,
İdari vesayet iki ayrı tüzel kişi arasında yer alan bir ilişkidir. Hiyerarşi ise tek bir tüzel kişilik içerisindeki ast-üst ilişkisidir. İdari vesayet ancak kanunla açıkça düzenlenmiş durumlarda kullanılabilir. Hiyerarşi ise mevcut bir kanun olmasa bile mevcut bir yetkidir. İdari vesayet yerindelik denetimi yapabilir mi?
İdari vesayet yerindelik denetimi yapabilir mi?,
Vesayet; vasi olma, vasilik demektir. Hukuki anlamıyla vesayet; hükümlülerin, akıl hastası kişilerin, savurgan veya bağımlılığı olan kişilerin, velisi olmayan küçüklerin hak ve menfaatlerini korumak anlamına gelir. İdari vesayet anayasada düzenlenmiş midir?
İdari vesayet anayasada düzenlenmiş midir?,
Ayrıca anılan fıkrada (Any. m. 127/5) idari vesayet yetkisinin, hukuka uygunluk denetiminin yanında yerindelik denetimini içerir şekilde düzenlenebileceği de öngörülmüştür” diyerek, vesayet denetiminin hem hukuka uygunluk hem de yerindelik denetimi olarak mutlak şekilde kullanılması gereken bir yetki olduğunu ve bu ... Anayasada idari vesayet nedir?
Anayasada idari vesayet nedir?,
Günümüzde yürürlükte olan 1982 Anayasası'nda “idari vesayet” kavramı açıkça düzenlenmiş olup Anayasanın 127'ci maddesinde ilk önce yerel yönetimlerin tanımı yapılmıştır ve daha sonra aynı maddenin 5. fıkrasında ise idari vesayet konusu işlenmiştir. Vesayet makamı nedir idare hukuku?
Vesayet makamı nedir idare hukuku?,
Vesayet, bazı ergin kişilerin veya velayet altında bulunmayan küçüklerin kişisel ve maddi menfaatlerini korumak amacıyla 4721 sayılı Medeni Kanun ile düzenlenmiş bir hukuk kurumudur. Hiyerarşi yetki ne demek?
Hiyerarşi yetki ne demek?,
Vesayet makamı, vesayete ilişkin kararı veren mahkemedir. Yani Sulh Hukuk mahkemeleridir. Vesayet makamı vesayete ilişkin kararı veren ve karar sonrası atanan vasiyi düzenli aralıklarla denetleyen, önemli malvarlıkları için tekrardan başvurulması gereken makamdır.