Ödemiş adli yargı çevresi
Mahkemelerin yargı çevresini kim belirler?
Mahkemelerin yargı çevresini kim belirler?,
Coğrafî durum ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak bir hukuk mahkemesinin kaldırılmasına veya yargı çevresinin değiştirilmesine, özel kanunlarında yargı çevresi belirtilmemiş olan hukuk mahkemelerinin yargı çevresinin belirlenmesine, Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar ... Adli yargı yeri nedir?
Adli yargı yeri nedir?,
Kişilerin özel hukuk (şahıs, aile, miras, eşya, borçlar ve ticaret hukuku) ilişkilerinde yaşadıkları hukuki sorunların çözüm yeri genel olarak adli yargı yerleridir. Mahkemelerin yargı çevresi nasıl belirlenir?
Mahkemelerin yargı çevresi nasıl belirlenir?,
BüyükĢehir belediyesi bulunan illerde, büyükĢehir belediyesi sınırları içindeki il ve ilçelerin adı ile anılan sulh veya asliye hukuk mahkemelerinin yargı çevresi, il ve ilçe sınırlarına bakılmaksızın Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir. Yargı çevresinin belirlenmesine kim karar verir?
Yargı çevresinin belirlenmesine kim karar verir?,
Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine, değiştirilmesine veya bu mahkemelerin kaldırılmasına Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir. Adli yargı hangi mahkeme bakar?
Adli yargı hangi mahkeme bakar?,
Adlî yargı Adli yargı mahkemeleri kendi içinde hukuk mahkemeleri ve ceza mahkemeleri olmak üzere ikiye ayrılır. Adli yargı mahkemelerinin temyiz mahkemesi Yargıtaydır. Adli yargı hangi mahkeme?
Adli yargı hangi mahkeme?,
Buna göre Türk yargı sistemi; adli yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (Uyuşmazlık Mahkemesi) olarak kollara ayrılmaktadır. Adli yargı kolları nelerdir?
Adli yargı kolları nelerdir?,
Türk yargı sistemi; adli yargı (Cumhuriyet savcılığı, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (Uyuşmazlık Mahkemesi) şeklinde farklı kollara ayrıl- maktadır. Yargı yerini kim belirler?
Yargı yerini kim belirler?,
6100 sayılı HMK'nın 22/2. maddesinde “İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.” Yargı yeri belirlenmesi nasıl olur?
Yargı yeri belirlenmesi nasıl olur?,
MADDE 23- (1) Yargı yerinin belirlenmesine ilişkin inceleme dosya üzerinden yapılabilir. (2) Bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca verilen yargı yeri belirlenmesi ile kanun yolu incelemesi sonucunda kesinleşen göreve veya yetkiye ilişkin kararlar, davaya ondan sonra bakacak mahkemeyi bağlar. En ağır mahkeme hangisi?
En ağır mahkeme hangisi?,
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir. Adli yargı ne demek?
Adli yargı ne demek?,
Adli Yargı ( Adalet Mahkemeleri –Yargıtay);Genel yargı koludur. Ceza davalarının ve kişiler arasında çıkan hukuki uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı koludur. Adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii Yargıtay'dır. Adli yargıda yer alan kanun yolları nelerdir?
Adli yargıda yer alan kanun yolları nelerdir?,
Çoğunlukla kanun yolları temyiz ve istinaf olarak iki tanedir. Türk hukuk sisteminde, adli yargı alanındaki mahkemelerin (ceza mahkemeleri ile, aile mahkemeleri, iş mahkemeleri ve ticaret mahkemeleri gibi mahkemeler de dahil olmak üzere tüm hukuk mahkemeleri) verdiği kararlara karşı başvurulan kanun yolu temyizdir.