Gadir-i Hum olayı nedir?
Gadir-i Hum olayı nedir?,
Gadîr-i Hum (Arapça غدیر الخم "Hum Gölcüğü") İslam peygamberi Muhammed'in 16 Mart 632 tarihinde vereceği vaaz için Müslümanların toplanmış olduğu tarihsel etkinliktir. Şiilerin ve Arap Alevilerinin inancına göre İslam peygamberi bu vaazinde, Ali bin Ebu Talib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Gadir Hum Bayramı ne anlama gelir?
Gadir Hum Bayramı ne anlama gelir?,
Gadir-i Hum Bayramı (Arapça: عید الغدیرʿīd al-ghadīr) Şii Müslümanlar ve Arap Alevileri tarafından kutlanan bir dini bayramdır. Bu bayram, İslam peygamberi Muhammed'in Ali bin Ebu Talib'i halefi olarak atadığı gün olduğuna inanılan 18 Zilhicce'de kutlanır. Gadir Hum Bayramını kimler kutlar?
Gadir Hum Bayramını kimler kutlar?,
Gadir Hum Bayramı Alevi itikadına göre en büyük bayramdır. Gadir Hum olayında Peygamber Efendimizin Hz. Ali'ye kendisinin halefi olarak tayin olduğu gün olarak ilan eden Aleviler, bugünü bazı ibadetler ile geçirirler. Gadir Hum Bayramında Ne Yapılır?
Gadir Hum Bayramında Ne Yapılır?,
Bu gele- nekler Nusayrî inancında bir nevi sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumu işlevini görerek toplumsal bütünleşmeyi sağlamaktadır (Sertel, 2005:119–120). Gadir Hum bayramı öncesinde ev temizliği yapılır. Her şey yıkanır ve temizlenir. Gerekli olan yiyecekler satın alınır. Gadir-i Hum Kur'an'da geçiyor mu?
Gadir-i Hum Kur'an'da geçiyor mu?,
Peygamber Veda Hacc'ından dönerken, Gadir-i Hum mevkiine geldiğinde Maide suresi 67'inci ayet-i kerimesi nazil olmuştur. Bu ayetle Cenab-ı Hak, "Ey Resul! Sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan peygamberliğini tebliğ etmemiş gibi olursun ve Allah Seni insanlardan koruyacaktır" buyurmuştur. Ben kimin mevlası isem?
Ben kimin mevlası isem?,
Resulullah: “Allah-u Teala benim mevlamdır, ben de mü'minlerin mevlasıyım; ben onlara kendilerinden daha evlayım. Öyleyse ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır.” Resulullah bu cümleyi üç defa tekrarladı. (Hanbeli'lerin imamı Ahmed b. Hanbel'e göre, dört defa tekrarlamıştır.) Aleviler hangi Bayramı kutlar?
Aleviler hangi Bayramı kutlar?,
Kenanoğlu, Alevilerin kutladığı iki büyük bayram olduğunu belirtiyor; bunlardan biri Hıdırellez ve diğeri de genel kabul gören Kurban Bayramı. Hıdırellez Bayramı, Hızır orucunun bitiminde başlıyor. Alevilerde Gadir Hum Bayramı ne zaman?
Alevilerde Gadir Hum Bayramı ne zaman?,
Şii inancında yer alan Gadir-i Hum Bayramı, Şii Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'na ilâveten Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanmaktadır. Gadir-i Hum Bayramı 2024 yılında 23 Haziran 2024 tarihine denk geliyor. Gidili gadir ne zaman 2024?
Gidili gadir ne zaman 2024?,
Evlerde ve türbelerde, akşamdan kesilen kurban etlerinin buğdayla karıştırılması ve büyük kazanlarda pişirilmesiyle yapılan bayramın özel yemeği "hirisi" yapılıyor. İşte, 2024 Gadir Hum Bayramı tarih bilgisi... GADİR HUM BAYRAMI NE ZAMAN? Gadir-i Hum Bayramı bu yıl 23 Haziran 2024 Pazar gününe denk geliyor. 23 Haziran ne bayramı Alevi?
23 Haziran ne bayramı Alevi?,
CEM Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanlığı olarak katılım sağladığımız ''Gadir-i Hum Bayramı'' kutlama töreni, 23 Haziran 2024 Pazar günü, Halkalı Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde Ehl-i Beyt sevenlerinin yoğun katılımıyla coşkuyla kutlandı. Arap Bayramı ne zaman?
Arap Bayramı ne zaman?,
Bırbara Bayramı veya Azize Barbara Günü (Arapça: عيد البربارة), Azize Barbara Bayramı olarak da adlandırılır, yılda bir kez 17 Aralık'ta (Miladi takvim) veya 4 Aralık'ta (Julian takvim) Lübnan, Suriye, Ürdün, Filistin ve Türkiye'de (Hatay İli) Orta Doğu Hristiyanları arasında kutlanan bir bayramdır. Gadir Hum'da ne oldu?
Gadir Hum'da ne oldu?,
Peygamberimiz Veda haccından dönerken “Tebliğ ayeti” dediğimiz Maide suresinin 67. ayeti nazil olmuştur. Bundan sonra peygamber efendimiz Gadir-i Hum'da İmam Ali (a.s) nin velayetini ilan etmiştir. İşte bu ilandan sonra “İkmal ayeti” dediğimiz Maide suresinin 3. ayetini nazil olmuştur.